Opnieuw steekt protesterende Tibetaan zichzelf in brand

In het westen van China heeft opnieuw een Tibetaan zichzelf in brand gestoken uit protest tegen het beleid van de regering. Dat heeft Radio Free Asia, een door de Verenigde Staten gefinancierde organisatie, gemeld.

AP/Redactie
Een Tibetaanse houdt een foto van een monnik vast die naar verluidt zichzelf in brand heeft gestoken in Tibet. Beeld ap
Een Tibetaanse houdt een foto van een monnik vast die naar verluidt zichzelf in brand heeft gestoken in Tibet.Beeld ap

Volgens Radio Free Asia stak de man, naar het zich laat aanzien een monnik, zichzelf gisteren in brand. Hij werd weggevoerd door militairen en agenten. Het is onduidelijk hoe de man eraan toe is. Voor zijn daad schreeuwde hij teksten van Losang Yeshe en Kanyag Tsering, Tibetaanse monniken die in ballingschap in India leven.

Als de berichten kloppen zou het aantal monniken, nonnen en andere Tibetanen dat zichzelf in China de afgelopen tijd in brand heeft gestoken zijn opgelopen tot ten minste twintig. De meeste voorvallen hadden plaats in de provincie Sichuan.

De Tibetanen willen vrijheid voor Tibet en de terugkeer van hun geestelijk leider de Dalai Lama, die sinds 1959 in ballingschap in India zit. Beijing beschuldigt de Dalai Lama en zijn aanhangers ervan mensen ertoe aan te zetten zichzelf in brand te steken.

In het noordwesten van China gingen gisteren zo'n duizend Tibetanen uit protest tegen het regeringsbeleid de straat op. Er waren volgens ooggetuigen veel politieagenten op de been, maar de mars verliep vreedzaam.

Meer over