Opnieuw ophef over standbeeld JP Coen

In Hoorn is opnieuw ophef ontstaan over het standbeeld van de omstreden VOC-gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen. Het beeld zou worden voorzien van een kritische noot over het gewelddadige bewind van Coen in Indonesië, maar volgens sommige Hoornaars is daar weinig van terecht gekomen.

ANP

Kritische bewoners riepen de gemeente vorig jaar via een burgerinitiatief op de sokkeltekst aan te passen. De gemeenteraad vergaderde gisteravond over een concepttekst, maar die is volgens de indiener van het initiatief te neutraal. 'De gemeente spreekt in de tekst zelf geen oordeel uit, terwijl een kritische noot was beloofd', aldus Eric van de Beek.

Van de Beek laakt het feit dat er in de tekst niet wordt verwezen naar de volkerenmoord die Coen in 1621 zou hebben aangericht. 'We moeten ook duistere kant van de geschiedenis belichten', vindt hij. De gemeenteraad van Hoorn heeft overigens nog geen definitief besluit genomen over de sokkeltekst, maar volgens Van de Beek is het al duidelijk dat er 'geen raadsmeerderheid is voor een scherpere tekst'.

Meer over