Opnieuw minder hiv-diagnoses, vooral in Amsterdam

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland blijft licht dalen. Dat bevestigen de nieuwste cijfers van Stichting HIV Monitoring. In 2016 waren er ongeveer 820 nieuwe hiv-diagnoses.

Malika Sevil
De GGD houdt een proef waarbij mannen die seks hebben met mannen de hiv-remmer PrEP krijgen. Beeld anp
De GGD houdt een proef waarbij mannen die seks hebben met mannen de hiv-remmer PrEP krijgen.Beeld anp

Eerder dit jaar werd bekend dat het aantal nieuwe hiv-diagnoses in de stad in vijf jaar tijd is gehalveerd naar 162 in 2015 en 168 in 2016. Dat was opvallend, want jarenlang schommelde het aantal mensen in de stad dat te horen krijgt dat ze hiv-geïnfecteerd zijn, tussen de 300 en 360 per jaar.

Volgens Stichting HIV Monitoring is de daling ingezet door een verschillende factoren als snellere hiv-testen en campagnes, maar ook met een nieuwe aanpak waarbij mensen meteen na de diagnose aan hun behandeling beginnen.

Snelle test
Dat is in de cijfers terug te zien, zeker in Amsterdam. Ruim eenderde van de homomannen had een recente infectie op het moment van de hiv-diagnose. Landelijk was dat 22 procent.

Een vroege behandeling van hiv is beter voor de prognose van de patiënt, maar het minimaliseert ook de kans op het overdragen van de infectie. In Amsterdam wordt er dan ook erg ingezet op een snelle test en een vroege behandeling.

In de groep homoseksuele mannen worden de hiv-cijfers dus steeds verder de kop ingedrukt. Maar de meting laat ook zien dat er een grote groep mensen is die juist laat in hiv-zorg komen, met een reeds verzwakt immuunsysteem of zelfs aids.

Dit was landelijk het geval voor 37 procent van de mannen die seks hebben met mannen, 63 procent van de andere mannen en 43 procent van de vrouwen. Daarom start het H-TEAM nu landelijk de campagne Laatjesneltesten.nl om die mensen te bereiken.

PrEP
Sinds 2014 werken partijen die in Amsterdam hiv-bestrijden, zoals de GGD en ziekenhuizen, samen in het H-Team met het doel hiv-infecties uit te bannen.

De GGD houdt een proef waarbij homomannen de hiv-remmer PrEP krijgen, er zijn campagnes om mensen te wijzen op de symptomen en huisartsen zijn voorgelicht hoe ze hiv bespreekbaar maken.

Deze cijfers zijn zorgwekkend, stelt Aidsfonds-Soa Aids Nederland in een een reactie, en 'laat duidelijk zien dat we kansen laten liggen om een einde te maken aan de hiv-epidemie in Nederland'.

Meer over