Opnieuw kiest grote bank na brexit niet voor Amsterdam

Bank of America gaat zijn EU-hoofdkwartier in verband met de brexit verplaatsen van Londen naar het Ierse Dublin, en niet naar Amsterdam.

ANP/Het Parool
null Beeld afp
Beeld afp

Dat betekent dat ook deze grote Amerikaanse bank niet voor Amsterdam kiest als nieuwe Europese uitvalsbasis.

Eerder besloot JPMorgan Chase al tot een verhuizing van honderden bankiers van zijn vestiging in Londen naar bestaande kantoren in Dublin, Frankfurt en Luxemburg. Goldman Sachs is begonnen met het verschuiven van middelen naar Frankfurt, en onlangs werd bekend dat Citigroup en Morgan Stanley ook voor die Duitse plaats gaan.

Nu is Londen nog een belangrijk financieel centrum, maar door de brexit komt de stad buiten de Europese Unie te liggen. In Nederland werd gehoopt dat Amsterdam mogelijk die spilfunctie van de Britse hoofdstad kon overnemen.

Bonusregels
Dat dit niet is gelukt heeft volgens kenners te maken met de strenge bonusregels die hier gelden. Eerder waarschuwde werkgeverslobby VNO-NCW hier ook al voor. Volgens VNO-NCW zorgen de, in vergelijking met anderen Europese landen, strengere Nederlandse regels ervoor dat Britse banken ons land links laten liggen. Dit kost Nederland één miljoen aan belastinginkomsten en 17.000 banen, aldus de lobby-organisatie voor werkgevers.

Wethouder Kasja Ollongren (economie) pleitte daarom eerder voor versoepeling van de regels. Ollongren probeert namens het stadsbestuur financiële instellingen die nu in Londen zitten, te verleiden om zich na het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU in Amsterdam te vestigen.

Ambtenaren van de stad lopen de deur in Londen plat. Tot nu toe hebben twaalf bedrijven voor Amsterdam gekozen.

Meer over