Opnieuw discussie over lokaal wietexperiment

D66 was er al lang een voorstander van, maar kreeg nog onvoldoende handen op elkaar voor het toestaan van lokale gereguleerde experimenten met wiet. Toch ziet de partij opnieuw handvatten om het alsnog voor elkaar te krijgen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

D66 heeft een debat aangevraagd over de kwestie. Dat is al eerder gehouden. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie voelt er helemaal niet voor, maar D66 ruikt een nieuwe kans, nu de PvdA meer op haar lijn lijkt te komen.

Gemeentelijke kwekerijen zouden een oplossing kunnen bieden tegen de georganiseerde misdaad, denkt Magda Berndsen van D66. PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens zei vrijdag op Radio1 dat de partij Opstelten er niet toe wil bewegen om onmiddellijk met dat experiment te beginnen, want 'dat ligt wel wat complexer'.

'Wat wij zouden willen is dat er een moment zou komen waarop we in één klap kunnen overstappen op een nieuw beleid', aldus Hilkens. 'Het kabinet is daar tot nu toe te verdeeld over geweest. Mijn partij wil wel gaan praten met die gemeenten die al hebben aangegeven niet onwelwillend te staan tegenover eigen wietteelt.'

Berndsen vindt dat teelt en verkoop uiteindelijk ook via een gesloten en belastingplichtige (coffeeshop)keten moeten worden geregeld.

Meer over