Opmerkelijk genoeg viert Romney overwinning met 'birther' Trump

'Het is een eer en en een voorrecht en een grote verantwoordelijkheid. De weg naar de 1144 was lang en moeilijk, maar de weg naar 6 november zal ook lang en moeilijk zijn.' Met die woorden vierde de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zijn definitieve kandidatuur. Na zijn overwinning in Texas gisteren heeft Romney 1144 kiesmannen achter zich, en kan hij zich de komende vijf maanden storten in de strijd tegen de Amerikaanse president Obama.

Michiel van der Geest
Mitt Romney stapt uit zijn vliegtuig; op de achtergrond het vliegtuig van Donald Trump Beeld afp
Mitt Romney stapt uit zijn vliegtuig; op de achtergrond het vliegtuig van Donald TrumpBeeld afp

Met de woorden 'lang en moeilijk' zegt Romney niets te veel. Al vanaf het begin was hij de gedoodverfde favoriet, maar echt overtuigen deed hij nooit. Ondanks dat hij de beste organisatie had, ondanks zijn ervaren campagneteam, ondanks de goed gevulde campagnekassen. Hij kreeg tegenwind uit onverwachte hoek.

De gouverneur van Texas, Rick Perry, leek een gevaarlijke tegenspeler te worden - conservatief en met veel sponsors - maar hij zette zichzelf buitenspel door enkele blunders in belangrijke debatten. Ook was daar plots Herman Cain, oud-topman van een pizzaketen, maar hij viel in een andere valkuil; die van opgedoken affaires uit het verleden.

De kandidaten die het het langst volhielden waren Rick Santorum, Newt Gingrich en Ron Paul. Met veel moddergegooi en smerige spotjes vielen zij Romney aan op zijn rijkdom, op zijn soms onhandige uitspraken - 'ik vind het heerlijk mensen te ontslaan'- en op zijn hedgefund-verleden. Maar geen van allen hield de strijd uiteindelijk vol. Santorum stopte op 10 april, Gingrich op 2 mei, Ron Paul stopte met campagnevoeren op 14 mei.

Trump
Een groot feest gaf Romney gisteren niet. Opmerkelijk genoeg dook Romney op op een sponsorenbijeenkomst met multimiljardair Donald Trump. Dat kwam Romney onmiddellijk op veel kritiek te staan.

Trump stond de afgelopen week opeens weer in het midden van de belangstelling, omdat hij een oude hobby weer heeft opgepakt: vraagtekens stellen bij de geboorteplaats van president Barack Obama. Volgens Trump is Obama niet geboren in Hawaii, maar in Kenia, en zou hij dus helemaal geen president van de Verenigde Staten mogen zijn.

Lastig
Die opvattingen brengen Romney in een lastig parket. Aan de ene kant kan hij de steun en het geld van Trump goed gebruiken, aan de andere kant zijn Trumps opmerkingen munitie voor Romneys tegenstanders. Bovendien is de opvatting van Trump behoorlijk extreem, terwijl Romney nu ook de gematigde kiezers achter zich moet zien te krijgen als hij de verkiezingen in november wil winnen. Staat weer tegenover: met Trumps toegang tot de media - en zijn aangeboren neiging zijn mening niet onder stoelen of banken te steken - houd je hem als Republikeins presidentskandidaat liever te vriend.

Daarom kiest Romney voor de volgende oplossing: hij gelooft niet in Trumps opvattingen, maar ze publiekelijk afwijzen doet hij ook niet. In zijn campagnevliegtuig zei hij deze week tegen verslaggevers: 'Weet je, ik ben het niet met iedereen eens die me steunt, en niet iedereen die me steunt is het met alles eens waar ik in geloof. Maar ik heb 50,1 procent of meer nodig en ik ben dankbaar voor de hulp van heel veel goede mensen.'

Mitt Romney. Beeld afp
Mitt Romney.Beeld afp
Donald Trump. Beeld getty
Donald Trump.Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over