Analyse

Opluchting maar ook onvrede: zo reageren sectoren op de nieuwe coronamaatregelen

Het einde van de harde lockdown is na een onstuimige periode eindelijk in zicht. Winkels en contactberoepen kunnen de deuren weer openen en studenten mogen opnieuw de schoolbanken in. Bij ondernemers in de cultuursector overheerst onbegrip: zij blijven in ieder geval nog anderhalve week gesloten. De reacties op de persconferentie zijn dan ook wisselend.

Sebastiaan Quekel
Dit zit er voorlopig nog niet in: een vol terras op het Leidseplein in Amsterdam. Beeld ANP /  ANP
Dit zit er voorlopig nog niet in: een vol terras op het Leidseplein in Amsterdam.Beeld ANP / ANP

Ondernemers in de cultuursector zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de nieuwe ontwikkelingen rond de versoepelingen van de coronaregels. Winkels mogen vanaf zaterdag zonder afspraak mensen toelaten, terwijl er voor restaurants en bioscoopzalen geen ruimte is. “We staan met de rug tegen de muur,” zegt NVBF-directeur Gulian Nolthenius.

“Dit is een grote teleurstelling,” vindt Nolthenius van de bioscopenbranche. Dat het kabinet de cultuursector opnieuw onderaan de lijst zet, vinden de branches rampzalig. “Er is werkelijk geen enkele reden om ons nog langer gesloten te houden. Het kabinet heeft destijds met eigen ogen kunnen zien hoe goed wij het hier geregeld hebben. Wij willen gewoon, net als de rest, direct open. Indien nodig met anderhalve meter afstand, mondkapjes en een coronatoegangsbewijs.”

Voorzitter Robér Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland vraagt zich ondertussen af waarom de ruimte niet eerlijk wordt verdeeld, zoals volgens hem was afgesproken. “Waarom de winkels nu alles, en de horeca en de cultuur niets,” aldus een geïrriteerde Willemsen.

“Je denkt dat je niet meer verrast kunt worden met dit stompzinnige beleid, en dan gebeurt het toch weer,” verzucht Willemsen. “Onze achterban gaat dit echt niet pikken. Er is heel veel onrust en boosheid. Ik vermoed dat wat er morgen in Limburg gaat gebeuren landelijke navolging krijgt. We roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar we steunen de ondernemers die dat gaan doen wél.”

Hotel- en restaurantketen Van der Valk gooit mogelijk al zijn restaurants open als er ‘geen passend perspectief‘ wordt geboden. Dat zegt de keten, goed voor circa 75 locaties in Nederland, in een brandbrief aan het kabinet. “Wij respecteren de regels tot nog toe, maar kunnen niet garanderen dat wij ons daaraan blijven houden zonder dit perspectief.” Een aantal restaurants zal morgen bij wijze van protest al opengaan.

Volgens evenementenorganisator ID&T valt het ‘niet te rijmen dat de gehele cultuur en evenementensector volledig genegeerd is in deze ronde van minimale versoepelingen’. “We benadrukken nogmaals dat het huidige beleid de eens florerende evenementensector – waarin 100.000 mensen werkzaam zijn – totaal kapot maakt, economisch maar ook qua internationale concurrentiepositie,” laat ceo Ritty van Straalen in een schriftelijke verklaring weten.

Museumbezoek

In de evenementensector klinkt inmiddels een luide roep dat het kabinet binnen ‘heel korte tijd’ met een plan voor de lange termijn moet komen met ‘afspraken die wél bewaarheid kunnen worden’. “De ondernemers hebben geen reserves meer en dienen vastigheid te krijgen,” zegt Willem Westermann, voorzitter Vereniging van Evenementen Makers (VVEM). “Daarnaast is het voor onze branche van groot belang om de maatregelen op langere termijn aan te geven in plaats van op deze korte, twee of drie wekelijkse, basis. Het kabinet kan deze fout maar een keer maken: op vrijdagavond zeggen wat er op zaterdag en later moet gaan gebeuren is onaanvaardbaar.”

Musea vinden het ‘ronduit teleurstellend’ dat de culturele sector voorlopig dicht blijft. “Het gemaakte verschil tussen commerciële en culturele doorstroomlocaties is onuitlegbaar,” reageert de Museumvereniging op de nieuwe coronamaatregelen.

“Waarom kan de Bijenkorf wel open en musea niet?,” vraagt de vereniging zich af. Ze stelt dat museumbezoek veilig en verantwoord kan. “Mensen hunkeren naar (veilige) ontsnapping aan de pandemie. Voor musea en vooral voor bezoekers zeggen wij: laat musea snel weer opengaan.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Winkels

Grote winkelketens staan te popelen om de deuren weer te openen voor klanten als het kabinet zoals verwacht besluit de coronaregels te versoepelen. “Wij staan helemaal klaar om alles aan te zetten,” zegt een woordvoerder van winkelketen Action. “Het online reserveringssysteem voor winkelafspraken is getest en we zijn prima bevoorraad.”

Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker, BCC en Intertoys, laat weten dat het draaiboek gereed ligt. “Het bedrijf is enthousiast dat er weer meer kan. Mocht het nodig zijn dan kunnen mensen bellen om een afspraak te maken.” Kledingwinkelketen C&A is er ‘zeker’ klaar voor, geeft een woordvoerster aan. Er is voldoende personeel en de voorraden zijn op orde, aldus de zegsvrouw. “Als het kan gaan we morgen open.”

Kappers

Kappers worden helemaal platgebeld voor afspraken sinds het nieuws is uitgelekt dat kapperszaken waarschijnlijk per zaterdag weer open mogen. Onder andere haar- en beautyboekingenwebsite Treatwell, waar ruim drieduizend salons bij zijn aangesloten, ziet een ‘massale run’ op kappersafspraken, zegt een woordvoerster.

Onderwijs

De universiteiten zijn verheugd dat er weer fysiek les gegeven mag worden, zegt Pieter Duisenberg, voorzitter van de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland. Goed nieuws dat het onderwijs weer fysiek gegeven kan worden en studenten en docenten elkaar weer regelmatig kunnen treffen op de campus,” aldus Duisenberg.

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageert opgelucht. “Fysiek onderwijs geeft studenten weer de ademruimte waar zo naar gesnakt wordt, zelfs met mondkapje op,” zegt ISO-voorzitter Lisanne de Roos. “Het onderwijs is nodig voor studenten om zich te kunnen ontwikkelen in de breedste zin van het woord.”

Sport

Voetbalbond KNVB heeft begrip voor het dreigement van de clubs om hun stadions weer te openen voor publiek, hoewel dat volgens de coronamaatregelen niet is toegestaan. “We begrijpen de emoties bij de clubs heel goed,” meldt de KNVB in reactie op het statement van de Eredivisie CV (ECV) en de Coöperatie Eerste Divisie (CED).

“Uit de informatie van de GGD blijkt dat er in de stadions geen besmettingen plaatsvinden. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat stadionbezoek met voorzorgsmaatregelen veilig en verantwoord is,” aldus de KNVB.

“De reisbewegingen stellen qua aantallen weinig voor, want de meeste fans wonen op korte afstand van het stadion. Er zijn geen onderbouwde argumenten om stadions dicht te gooien. Toch gebeurde dat alweer twee maanden geleden. Er worden miljoenen verlies geleden en er is geen perspectief. Uitstekend dus dat de clubs in gesprek gaan met hun burgemeesters om te kijken of ze toch open kunnen. Ondertussen blijven wij met de minister in gesprek om naar oplossingen te zoeken.”

De clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zeggen ‘niet langer‘ zonder publiek te kunnen spelen. “De rek is eruit,” staat in een gezamenlijk statement. De clubs eisen dat ze vanaf 28 januari weer bezoekers mogen toelaten in hun stadions. Zo niet, dan dreigen ze met een demonstratieve opening. “Iedere club gaat hierover in gesprek met zijn burgemeester.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Sportschoolhouders zijn ‘uiteraard verheugd‘ dat ze weer een bijdrage kunnen gaan leveren aan de vitaliteit van Nederlanders, zegt directeur Ronald Wouters van brancheorganisatie NL Actief. De sector heeft steeds benadrukt dat sporten juist een positieve bijdrage kan leveren doordat het de weerstand tegen het coronavirus kan verhogen.

Ondernemers en werknemers

De versoepelingen bieden nauwelijks soelaas voor zelfstandig ondernemers. Volgens belangenbehartiger Zelfstandigen Nederland (VZN) moet er snel meer steun komen voor deze groep. Dat het kabinet wil kijken naar mogelijkheden om steun te verbeteren geeft volgens VZN nog geen duidelijkheid.

Eerder pleitte VZN samen met Platform Zelfstandig Ondernemers voor het opheffen van de harde lockdown voor alle sectoren. Dat is volgens de organisaties nog steeds de beste oplossing. “Gelukkig kunnen winkels en kappers weer zonder afspraak tot 17.00 uur open, maar zelfstandigen in de horeca, culturele en evenementensector staan nog steeds in de kou,” aldus VZN. “De gemaakte keuzes zijn moeilijk te begrijpen en volstrekt onvoldoende om zelfstandig ondernemers uit de brand te helpen.”

Nu de winkels weer open mogen, eist vakbond FNV van werkgevers dat er vooral gelet wordt op de veiligheid van winkelpersoneel. Voor FNV staat veiligheid op een. “Werkgevers moeten echt aan de bak om te zorgen dat winkelmedewerkers veilig kunnen werken,” benadrukt de bond.

Politiek

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken denkt dat haar ambtsgenoten ‘een redelijk pakket presenteren, of althans iets dat redelijk overkomt’. De VVD-bewindsvrouw zegt zich hard te hebben gemaakt voor ondernemers, maar het kabinet heeft ‘alle belangen afgewogen’, benadrukt zij.

“Het duurt allemaal vreselijk lang en iedereen wil aan de slag en zijn brood verdienen,” aldus de bewindsvrouw. Maar versoepelingen moeten ‘veilig en verantwoord’ kunnen, voegt ze daaraan toe.

Meer over