Oplossing liquidatie van onschuldige man in West dichtbij

Justitie beschikt over het volledige dna-profiel van de schutter die op 13 mei 2015 de toevallige passant Youssef El Kahtaoui doodschoot op de De Clercqstraat in Amsterdam-West. De kans is groot dat de onbedoelde liquidatie alsnog wordt opgelost.

Maarten van Dun en Paul Vugts
De bestuurster en zes passagiers in een tram die over de Bilderdijkstraat reed en passeerde, bleven door geluk ongedeerd. Beeld anp
De bestuurster en zes passagiers in een tram die over de Bilderdijkstraat reed en passeerde, bleven door geluk ongedeerd.Beeld anp

Het gevonden celmateriaal zat op de punt van een kogel die de schutter had verwond en in een deurpost was achtergebleven. Ex-glazenwasser El Kahtaoui had die nacht de pech op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn.

Twee volgens getuigen 'negroïde' mannen met integraalhelmen stopten hun motorscooter even na middernacht voor waterpijpcafé Tapas Lounge Village. De een ging met een handvuurwapen de drukke zaak in, waar de klanten de voetbalwedstrijd Bayern München-Barcelona hadden gekeken, terwijl de ander zich met een kalasjnikov in de deuropening posteerde.

Z. had geluk
De man met het kleine wapen ging de tafeltjes af en vroeg naar 'Samir': de crimineel Samir Z., alias 'Taba', uit Amsterdam-West, die eerder al aan zeker twee moordaanslagen was ontsnapt. Z. had opnieuw geluk: hij was net vijf tot tien minuten tevoren weggegaan.

Op enig moment trok iemand in het waterpijpcafé waarschijnlijk in paniek een vuurwapen en schoot richting de deur. De man met de kalasjnikov werd geraakt en raakte ernstig gewond aan zijn heup of buik. De kogel die door zijn lichaam ging, belandde in de deurpost. Op de resten van die kogel is dna aangetroffen.

Na het schot viel de man naar buiten.

Op dat moment passeerde El Kahtaoui in zijn Volkswagen Golf over de De Clercqstraat. Hij was met een vriend op weg om shoarma te halen. Hij hoorde een klap, stopte voor de stoplichten en stapte uit om te kijken wat aan de hand was.

Kogel ketste af
De gewonde schutter met de kalasjnikov vuurde tientallen kogels af op het wegdek - waarschijnlijk om El Kahtaoui te verjagen. Eén kogel ketste af op de straat, schoot El Kahtaoui's zij in en doorboorde zijn hart. Hij was op slag dood.

De bestuurster en zes passagiers in een tram die over de Bilderdijkstraat reed en passeerde, bleven door geluk ongedeerd.

De daders vluchtten op de motor­scooter, die de politie later zou opdreggen uit de Kostverlorenvaart - een zwarte Piaggio Beverly. Verscheidene getuigen hadden de mannen zien rijden, de bijrijder met de kalasjnikov tussen zijn benen.

Niets te maken
Dat de passagier van El Kahtaoui wegrende en dat de gedode Amsterdammer een bescheiden strafblad had, wekte kort na de moord de indruk dat hij mogelijk iets met doelwit Samir Z. van doen had, maar dat is uit niets gebleken. Hij kende mensen die contact hadden gehad met Z., maar had zelf niets met hem te maken.

De schutter die hem doodde moet aan zijn eigen verwondingen zijn behandeld. De recherche heeft nog geen contact gehad met degenen die dat hebben gedaan of die hem bijvoorbeeld naar een ziekenhuis hebben gebracht.

Het beoogde doelwit Samir Z. heeft niet met de politie willen spreken - evenmin als na de eerdere aanslagen die hij had overleefd. Z. wordt gerekend tot het kamp van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha - één van de kampen in de onderwereldvete waarin sinds 2012 al tientallen aanslagen zijn gepleegd

Meer over