Update

Oplossing gevonden voor Duitse bank Hypo

Hypo Real Estate leek van de ondergang gered door een noodkrediet van 35 miljard euro van de Duitse overheid en branchegenoten, maar de banken hebben de toegezegde kredieten teruggetrokken. Foto EPA/Rainer Jensen Beeld
Hypo Real Estate leek van de ondergang gered door een noodkrediet van 35 miljard euro van de Duitse overheid en branchegenoten, maar de banken hebben de toegezegde kredieten teruggetrokken. Foto EPA/Rainer Jensen

BERLIJN - De Duitse overheid en een aantal banken hebben een oplossing gevonden om de bank Hypo Real Estate (HRE) te kunnen redden. Dat maakte de Duitse beurswaakhond BaFin zondag bekend.

Het ministerie van Financiën liet weten dat de Duitse overheid, de centrale bank en branchegenoten samen 50 miljard dollar in een reddingsplan steken om de noodlijdende bank uit de problemen te halen. Bovenop de al eerder gezamenlijk vrijgemaakte 35 miljard euro, legt alleen de financiële sector nog eens 15 miljard euro bij.

HRE, de vierde grote bank van Duitsland, speelt een belangrijke rol in het Duitse financiële systeem. De bank heeft geen normale spaarders, maar verzorgt ongeveer een vijfde deel van de Duitse obligatiemarkt van in totaal 900 miljard euro. Daarmee vervult de bank een cruciale rol in de financiering van Duitse bedrijven en de overheid.

HRE kwam aan het begin van het jaar in de problemen toen het onverwacht hard werd getroffen door de hypotheek- en kredietcrisis. De bank moest miljarden afschrijven op slechte hypotheekbeleggingen. Door de miljardenovername van de Ierse bank Depfa ontbrak het HRE aan de financiële middelen om de problemen te overwinnen. (ANP/RTR/AFP)

Meer over