Update

Ophef over vergoeding Duitse ex-president

In Duitsland loopt de discussie steeds hoger op over het geld dat de afgetreden president Christian Wulff nog van de staat zal ontvangen. Volgens een wet uit 1953 krijgen ex-bondspresidenten hun salaris (op dit moment 199.000 euro per jaar) de rest van hun leven doorbetaald.

ANP
Een praalwagen in het Duitse Mainz voerde dit weekeinde het 'knock-out geslagen' hoofd van de afgetreden president Wulff mee. Beeld getty
Een praalwagen in het Duitse Mainz voerde dit weekeinde het 'knock-out geslagen' hoofd van de afgetreden president Wulff mee.Beeld getty

Daarnaast hebben ze levenslang recht op een secretaresse, een persoonlijk attaché en een chauffeur ter waarde van circa 280.000 euro per jaar. Ex-staatshoofden kosten de belastingbetaler dus bijna een half miljoen euro per jaar. Volgens een opiniepeiling vindt 78 procent van de Duitsers het niet acceptabel dat de omstreden Wulff, die pas 52 is, de rest van zijn leven zoveel geld van de staat krijgt. Wulff is nog geen twintig maanden president geweest. Hij trad eind vorige week af wegens een onderzoek naar corruptie.

Daarom zou hij afstand moeten doen van de doorbetaling van het salaris van 199.000 euro. Sommige politici vinden hetzelfde. Ook schrijvers van de commentaren in sommige kranten eisen vandaag dat Wulff geen 'eershalve toegekende wedde' meer krijgt, zoals het doorbetaalde salaris officieel heet.

Juridisch ligt de kwestie moeilijk. Volgens de wet hebben ex-bondspresidenten die hun ambtstermijn uitdienden, recht op doorbetaling van hun salaris, evenals afgetreden staatshoofden als die om 'politieke of gezondheidsredenen' voortijdig de handdoek in de ring gooiden. Maar volgens sommige staatsrechtsgeleerden is er in het geval van Wulff sprake van 'persoonlijke redenen' die niet vallen onder de voorwaarden voor doorbetaling. Ook de wetenschappelijke dienst van de Bondsdag kwam tot die conclusie. Tevens is onduidelijk wie uiteindelijk mag beslissen over de kwestie: de regering, het parlement of de rechter.

Dit komt doordat het probleem voor het eerst opduikt. Tot nu toe dienden alle bondspresidenten hun ambtstermijn uit, met uitzondering van Heinrich Lübke en Horst Köhler. In hun geval ontstond over de doorbetaling echter geen discussie. Naast Köhler (68) krijgen momenteel Walter Scheel (92), Richard von Weizsäcker (91) en Roman Herzog (76) salaris en kantoorkosten doorbetaald.

Meer over