Ophef over reanimatierichtlijn Amersfoorts tehuis

AMERSFOORT - Het beleid van het Amersfoortse verzorgingshuis St. Pieters en Bloklands Gasthuis om ouderen alleen nog te reanimeren als ze expliciet die wens hebben laten vastleggen, heeft tot veel ophef geleid. Zeventigplussers worden in principe niet meer gereanimeerd, want dat zou schade kunnen toebrengen waardoor de levenskwaliteit erg kan verminderen. Dat stelt de instelling in een brief aan de bewoners, waarover het AD zaterdag berichtte.

Directeur Olgers van de instellingen liet zaterdag desgevraagd weten de ophef die is ontstaan te betreuren. ''We zijn zeer teleurgesteld over zo veel aandacht.'' Met alle nieuwe bewoners van de instelling wordt de te volgen procedure bij mogelijke reanimatie besproken en de afspraken worden opgenomen in het zorgdossier, stelde Olgers.

Bij gevallen waarin reanimatie aan de orde is, wordt volgens Olgers altijd het dossier geraadpleegd. ''Dat is 100 procent gegarandeerd'', aldus de directeur. ''Er is in goed overleg met de cliëntenraad naar eer en geweten gehandeld.'' (ANP)

Meer over