Ophef in raad over prostituee 'Patricia'

In de Amsterdamse raad is ophef ontstaan over de identiteit van Patricia Perquin. De schrijvende prostituee, die in Het Parool en het AD een serie publiceerde, blijkt jaren als journalist te hebben gewerkt. In het verleden kwam zij vaak in opspraak.

'Patricia' op een foto uit 2007. Beeld ANP
'Patricia' op een foto uit 2007.Beeld ANP

De Volkskrant publiceerde zaterdag een verhaal waarin de identiteit van 'Patricia' wordt vrijgegeven. De prostituee publiceerde eerder onder haar eigen naam Valerie Lempereur in onder meer De Telegraaf. Zij kwam in opspraak als uitgever in Vlaanderen, waar ze afspraken niet nakwam met personen over wie ze biografieën publiceerde. Door haar verleden rijzen nu twijfels over de echtheid van haar ervaringen op de Wallen.
Perquin werd na haar publicaties geraadpleegd door toenmalig wethouder Asscher. Ook ging ze een dag per week werken voor het Prostitutie- en Gezondheidscentrum. De VVD vindt dat het salaris terug moet.

Hoofdredacteur Barbara van Beukering van Het Parool zegt onomstotelijk bewijs te hebben dat Perquin werkte op de Wallen. 'De serie bood een inkijk in het leven op de Wallen. Dat is journalistiek en maatschappelijk relevant. Maar er zit ook een schemerkant aan. De auteur kwam niet voor niets in deze situatie.'

Mai Spijkers van Prometheus gaf twee boeken van Perquin uit. Spijkers blijft achter zijn auteur staan. Wij zijn geschokt dat de Volkskrant meent op deze kwaadwillende wijze over onze auteur te moeten schrijven en hopen nog lang met haar te kunnen samenwerken.'

Meer over