Ophef door bezoek Strauss-Kahn aan Cambridge

Op de Britse universiteit Cambridge is onrust ontstaan over een gepland bezoek van voormalig Frans toppoliticus Dominique Strauss-Kahn. Honderden studenten willen dat de uitnodiging aan de 62-jarige Strauss-Kahn wordt ingetrokken.

Redactie
Strauss-Kahn © ANP Beeld
Strauss-Kahn © ANP

De gewezen IMF-topman spreekt op 9 maart bij een debatingclub op de universiteit over de wereldeconomie. Boze studenten eisen nu dat Strauss-Kahn wordt geweerd. Zij vinden het ongepast om de Fransman een podium te geven, omdat het een klap zou zijn voor slachtoffers van seksueel geweld. De politicus is het afgelopen jaar diverse malen in opspraak geraakt door zijn seksuele uitspattingen.

Zo moest Strauss-Kahn de afgelopen week bij de Franse politie tekst en uitleg komen geven over zijn betrokkenheid bij een serie seksfeestjes met prostituees. Hij zat 32 uur vast op een politiebureau in de Franse stad Lille, maar het is nog niet duidelijk of hij ook wordt aangeklaagd. In 2011 kwam Strauss-Kahn ook al in aanraking met de politie. Toen werd hij in New York opgepakt op verdenking van een poging tot verkrachting. Die aanklacht is later ingetrokken.

Petitie
Het bezoek van Strauss-Kahn aan Cambridge lijkt evenwel gewoon door te gaan. Hoewel een petitie tegen de komst van de voormalige IMF-baas al zeker 362 handtekeningen telde, ziet de debatclub geen reden om de uitnodiging in te trekken. ,,Hij is uitgenodigd omdat hij een fascinerende persoon is met grote kennis van dit veld'', liet de voorzitster weten. Ze benadrukte dat de uitnodiging niet moet worden uitgelegd als steun voor de in opspraak geraakte oud-politicus.

Meer over