Update

'Opgewekte' Mandela in het ziekenhuis, maakt het goed

De 93-jarige Nelson Mandela is vanochtend opgenomen in het ziekenhuis, maar maakt het goed. Volgens een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, is de oud-leider 'opgewekt'.

ANP/Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Mandela, icoon van de strijd tegen de apartheid, moest naar het ziekenhuis, omdat hij al langer kampte met buikklachten. 'Het was geen noodopname, het was gepland', aldus de woordvoerder. 'Het is een medisch onderzoek, geen operatie', voegde de zegsman eraan toe.

Niet bezorgd
Ook kleindochter Ndileka Mandela liet weten zich geen zorgen te maken over de gezondheid van haar opa. 'Ik zie het niet als een grote gebeurtenis', zei ze. 'Ik ben niet bezorgd. Opa herstelde vorig jaar ook van een ziekte. Ik zie geen reden waarom dat nu anders zou zijn.'

Mandela kwakkelt al langer met zijn gezondheid. De oud-president lag in januari vorig jaar een week in het ziekenhuis wegens een ontsteking van de luchtwegen. Zijn gezondheidstoestand hield het land dagen in zijn greep. Tientallen journalisten, fotografen en cameraploegen verzamelden zich toen bij het ziekenhuis waar Mandela lag. Zijn terugkeer naar huis werd toen rechtstreeks op de televisie uitgezonden.

Waar Mandela is opgenomen, is niet bekendgemaakt. De zegsman van Zuma vroeg de privacy van Mandela en zijn familie te respecteren.

Mandela mag waarschijnlijk morgen of maandag het ziekenhuis alweer verlaten.

Apartheid
Mandela leidde tientallen jaren lang de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika. Van 1964 tot 1990 zat hij in de gevangenis. In 1994 werd hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Een jaar eerder had hij de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Hij trad in 2010 voor het laatst in de openbaarheid, tijdens het WK voetbal.

Meer over