Opgestapt PvdA-Kamerlid Hilkens schrijft boek over Dolmatov

Het voormalige Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens (PvdA) schrijft een boek over de Russische activist Aleksandr Dolmatov, die begin dit jaar zelfmoord pleegde in een Nederlandse cel. Dat liet haar uitgeverij Nijgh & Van Ditmar woensdag weten.

redactie
In het boek De nacht van Dolmatov reconstrueert Hilkens het leven van de Rus. Dolmatov beroofde zichzelf van het leven terwijl hij vastzat om het land uitgezet te worden. Beeld anp
In het boek De nacht van Dolmatov reconstrueert Hilkens het leven van de Rus. Dolmatov beroofde zichzelf van het leven terwijl hij vastzat om het land uitgezet te worden.Beeld anp

In het boek De nacht van Dolmatov reconstrueert Hilkens het leven van de Rus. Dolmatov beroofde zichzelf van het leven terwijl hij vastzat om het land uitgezet te worden. Onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie wees uit dat hij ten onrechte in vreemdelingenbewaring was gesteld, omdat zijn advocaat op tijd beroep had aangetekend tegen de afwijzing van de asielaanvraag. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND verwerkte dat niet goed in het computersysteem.

Dolmatov een stem geven
'Hilkens wil Aleksandr Dolmatov, 'een foutief vinkje en te verwijderen vreemdeling', een stem en een verhaal geven', aldus de uitgever. Hilkens stapte eind augustus op als Kamerlid van de PvdA. In een verklaring stelde ze dat de wijze waarop zij invulling wilde geven aan haar idealen niet strookte met de wijze waarop ze politiek kon bedrijven.

Voor haar Kamerlidmaatschap werkte Hilkens als journalist, onder meer voor BNN en de VPRO. Het is niet het eerste boek dat ze schrijft. In 2008 verscheen haar boek 'McSex. De pornoficatie van de samenleving'.

Het boek over Dolmatov verschijnt in het najaar van 2014.

Meer over