Update

Operatie Mladic is goed verlopen

De van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic is gisteren met succes geopereerd in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Dat bevestigde zijn advocaat Branko Lukic vandaag tegenover het ANP. 'Het is goed gegaan en hij mag vrijdag het ziekenhuis weer verlaten.'

ANP/ Redactie
Ratko Mladic. Beeld anp
Ratko Mladic.Beeld anp

Mladic is vermoedelijk geopereerd aan een liesbreuk. Het is nog onduidelijk of hij volgende week voldoende is hersteld om weer voor de rechter te verschijnen.

Volgens Servische media had de operatie plaats in het Bronovo Ziekenhuis.

Een woordvoerster van het Joegoslavië-Tribunaal wilde geen commentaar geven op het nieuws. Zij kon enkel zeggen dat Mladic niet in levensgevaar is, omdat het hoofd van het detentiecentrum dat dan had moeten melden aan de griffie van het tribunaal. Dat is vooralsnog niet gebeurd.

Later meldde het Tribunaal in een verklaring dat Mladic het gevangeniscomplex in Scheveningen niet heeft verlaten. Volgens een woordvoerster van het tribunaal kunnen in het Nederlandse deel van de inrichting kleine medische ingrepen worden verricht.

De gezondheid van Mladic is al langer onderwerp van gesprek. De oud-legerleider is naar eigen zeggen ernstig ziek. Hoofdaanklager Serge Brammertz houdt ook rekening met een eventuele verslechtering van de gezondheid van Mladic. Woensdag verzocht hij het tribunaal de zaak te splitsen.

Opgesplitst proces

Brammertz wil als eerste de aanklachten rond Srebrenica voor de rechter brengen. Hij verdenkt Mladic van genocide op ten minste 7000 moslimmannen na de val van de enclave in juli 1995. Later kan Mladic apart worden berecht voor oorlogsmisdaden die onder zijn leiding zouden zijn begaan in en rond Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. Tijdens het 3,5 jaar durende beleg van de stad stierven naar schatting 10.000 inwoners.

Mladic was zestien jaar voortvluchtig toen hij in mei werd gearresteerd in een dorp in het noorden van Servië. Hij werd overgebracht naar Scheveningen, waar hij sindsdien vastzit. Het kan nog maanden duren voor zijn proces daadwerkelijk begint.

Meer over