Opening Tolhuistuin nu uitgesteld tot 2014

De Tolhuistuin in Amsterdam-Noord gaat niet dit najaar, maar begin 2014 weer open. Directeur Chris Keulemans wijt het uitstel aan de vorig jaar geconstateerde problemen met de klimaatinstallatie van de voormalige Shellkantine. Keulemans: 'Het duurde lang voordat er een oplossing kwam.'

Lorianne van Gelder
Zomer in de Tolhuistuin in 2009 met live muziek, theater, film en dj's. Beeld Amaury Miller / www.amaurymiller.nl
Zomer in de Tolhuistuin in 2009 met live muziek, theater, film en dj's.Beeld Amaury Miller / www.amaurymiller.nl

Nu kan het culturele complex - dat ooit in 2008 open zou gaan en straks moet bestaan uit een grote zaal, twee kleinere zalen, twee expositieruimtes, een café-restaurant en twee dansstudio's - pas begin 2014 open.

Het is de zoveelste tegenslag in een hobbelig traject. Anderhalf jaar geleden werd ontdekt dat het volledige verwarmings- en ventilatiesysteem van het voornaamste gebouw van de Tolhuistuin moest worden vervangen. Ook werd asbest ontdekt en kort daarna ging de aannemer failliet die de klus op zich zou nemen.

Er is net een nieuwe aannemer gevonden, waardoor de bouw na een jaar kan worden hervat. De gemeente Amsterdam financiert de verbouwing, die door de vertraging 25 procent duurder wordt.

Het complex rondom de Tolhuistuin is wel al lang in gebruik. Kleine creatieve ondernemingen huizen in de gebouwen op het terrein.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over