Open huis nieuwe Paleis van Justitie

Het nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam houdt zaterdag open huis. Voordat het gerechtshof in Amsterdam na 180 jaar de Prinsengracht verruilt voor de nieuwbouw aan het oevers van het IJ, krijgt het publiek de kans de zittingszalen en het cellencomplex te bezichtigen. Dit kan van 10.00 tot 16.00 uur.

Uitzicht over het IJ vanuit het nieuwe paleis van Justitie. Beeld ANP
Uitzicht over het IJ vanuit het nieuwe paleis van Justitie.Beeld ANP

Het nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam herbergt 19 rijk met marmer versierde zittingszalen en 26 cellen waarin de verdachten overdag kort zitten opgesloten op de dag dat hun hoger beroep dient. Er zijn kale isoleercellen te zien, maar ook gecapitonneerde cellen. Hiervan zijn de muren bekleed met zachte materialen zodat de gedetineerden zichzelf niet kunnen bezeren.

In april verhuizen de 350 medewerkers van het gerechtshof en evenzoveel van het Openbaar Ministerie naar de twee beeldbepalende gebouwen die zijn ontworpen door Claus en Kaan Architecten uit Amsterdam. Het personeel is nu nog verdeeld over drie vestigingen in de binnenstad. De ontwikkeling van het Paleis van Justitie heeft 165 miljoen euro gekost. Vanaf 16 april 2013 vinden er zittingen plaats.

Meer over