Plus

Op weg naar de Olympische Spelen: Nikki van Bergen

Klimmen staat in 2020 in Tokio voor het eerst op het olympische programma. Voor de Amsterdamse topklimster Nikki van Bergen wordt het nog een hele klus zich te plaatsen.

Curt Simons
Nikki van Bergen tijdens een training in klimhal Mountain Network in Bos en Lommer. Beeld Marc Driessen
Nikki van Bergen tijdens een training in klimhal Mountain Network in Bos en Lommer.Beeld Marc Driessen

"Naar de klimhal." Dat zei Nikki van Bergen toen haar ouders haar vroegen wat ze op haar achtste verjaardag wilde doen. Niet zo vreemd. De vakanties met haar ouders gingen altijd naar plaatsen met bergen of rotsen en in Amsterdam klom ze geregeld in bomen.

Geen wonder dat ze na haar verjaarspartijtje verder ging met klimmen. Van Bergen bleek een talent en dat is terug te zien in de resultaten.

De 24-jarige net afgestudeerde bewegings­wetenschapper heeft sinds haar zestiende op nationaal niveau geen wedstrijd verloren en won sinds 2008 alle Nederlandse titels op het onderdeel lead (zie kader). Ze hoort in haar discipline bij de beste twintig klimmers van de wereld.

Strak regime
Van Bergen volgt daarvoor al jaren een strak regime. Ze traint vijf dagen in de week, twee keer per dag. Die gemiddeld twintig uur is ze vaak te vinden in klimhal Mountain Network in Bos en Lommer.

De ideale locatie, want ze woont ernaast. "Ik leef voor het klimmen. Het is mijn levensstijl. Veel trainen is een must. Het is niet alleen boven komen. Je moet fysiek en zeker mentaal op je best zijn."

Vooral dat mentale is belangrijk bij lead. Bij ­elke wedstrijd worden nieuwe routes geklommen. De routebouwers hebben een zware opdracht: zorgen dat niemand bovenkomt, of dat alleen de beste klimmer het haalt.

"Als meer mensen het halen, vinden de klimmers en het publiek dat echt niet tof," legt Van Bergen uit. "De uitdaging voor klimmers is de beste route omhoog te vinden en niet vallen. Het is net puzzelen, maar dan met hindernissen."

Allroundklimmers
Om beter te worden gaat Van Bergen door heel Nederland naar klimhallen, om zich meer klimroutes eigen te maken. Bij wedstrijden is het namelijk een verrassing welk parcours de klimmers krijgen voorgeschoteld.

De deelnemers worden dan eerst in zogeheten isolatie gezet. Ze krijgen vervolgens allemaal tegelijk zes minuten de tijd om de route op de klimwand te bestuderen. Daarna gaan de klimmers terug in isolatie en moeten ze een voor een boven zien te komen.

De andere deelnemers zien hun tegenstanders niet in actie, maar omdat de isolatie meestal niet geluiddicht is, kunnen ze wel het publiek horen. Van Bergen: "Dat geeft een extra dimensie, want als je snel ontzetting in de zaal hoort, weet je dat het een moeilijke route is. Dat voert de spanning op."

Die spanning zal er bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokio zeker zijn. Sportklimmen staat dan voor het eerst op het programma, maar de organisatie heeft het de sporters niet gemakkelijk gemaakt. Van de drie disciplines - lead, speed en boulder (zie kader) - wordt een combinatieklassement gemaakt. De tot nu toe specialistische klimmers moeten zich dus bekwamen in alle onderdelen.

In Tokio is slechts plaats voor veertig allroundklimmers (twintig mannen en twintig vrouwen). "Klimmers die twee disciplines volledig onder de knie hebben, zijn er momenteel al bijna niet. Of ik mensen ken die drie disciplines beheersen? Nee. Kun je je voorstellen hoeveel rumoer dit nieuws gaf in de klimwereld. Je moet straks in je minste onderdeel proberen niet de slechtste te zijn."

Knieblessure
Boulderen doet Van Bergen als krachttraining, maar speed is vrij nieuw voor haar. De discipline is in Nederland nog niet populair. Alleen in een hal in Sittard is een klimwand die er geschikt voor is. Landen als China, Oekraïne en Rusland hebben in speed een grote voorsprong op de rest van de wereld.

Nikki van ­Bergen. Op nationaal niveau heeft Nikki van Bergen sinds haar zestiende geen wedstrijd verloren. Sinds 2008 won ze alle nationale titels op het onderdeel lead. Vorig jaar werd ze tiende bij het EK. Beeld Marc Driessen
Nikki van ­Bergen. Op nationaal niveau heeft Nikki van Bergen sinds haar zestiende geen wedstrijd verloren. Sinds 2008 won ze alle nationale titels op het onderdeel lead. Vorig jaar werd ze tiende bij het EK.Beeld Marc Driessen

Bijkomend probleem voor Van Bergen is dat de voorste kruisband van haar rechterknie volledig is versleten.

Sterke knieën zijn erg belangrijk bij speed. Van Bergen heeft besloten, met de Olympische Spelen in het achterhoofd, binnenkort de kruisband te laten reconstrueren.

"Ook zonder de Spelen had ik voor een operatie gekozen, want ook bij lead kan ik meer met een goede knie. Als ik straks weer fit ben, ga ik een programma opstarten waar alle disciplines in passen. Tokio halen is wel het doel voor de komende jaren."

Maar dat is voorlopig nog van later zorg. Vanaf morgen doet Van Bergen mee aan het EK lead in Campitello di Fassa, in de Italiaanse Dolomieten. Ze strijdt daar met zestig anderen om de Europese titel bij de vrouwen. Bij het vorige EK werd ze tiende. Een prestatie waar ze nu voor zou tekenen. Door het afronden van haar studie is ze pas sinds kort weer volop bezig met haar sport.

Van Bergen: "Het wordt een mooie graadmeter, maar door deze korte voorbereiding heb ik wel minder stress dan normaal. Minstens de halve finale halen (daarvoor moet ze in de kwalificatie bij de beste 26 klimmers eindigen) is mijn streven. Met een minder resultaat kan ik nooit tevreden zijn."

Drie disciplines

Leadklimmen of 'routeklimmen' is het met touw klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer twintig meter. Bij wedstrijden bepalen voornamelijk tactiek, techniek, inzicht en uithoudingsvermogen het resultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt, wint.

Speedklimmen is de enige discipline van de klimsport waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een tien of vijftien meter hoge wand. Bij wedstrijden wordt in duelvorm geklommen en wint de snelste klimmer.

Boulderen is het beklimmen van korte routes (boulder is Engels voor rotsblok) op klimwanden van maximaal ongeveer 4,5 meter hoog. Een touw om te zekeren is er niet, maar voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Bij wedstrijden wint de klimmer die de boulders in zo min ­mogelijk pogingen bedwingt.

Meer over