Plus

Op de weg is het ondanks thuiswerken bijna net zo druk als vorige maand

Het dringende advies van premier Rutte om massaal thuis te gaan werken, heeft vooralsnog weinig vruchten afgeworpen. Op de weg is het nauwelijks minder druk dan een paar weken geleden.

Peter Koop
Luchtfoto van de ongewoon rustige snelweg A1 ter hoogte van Muiden, tijdens de eerste golf.  Beeld ANP
Luchtfoto van de ongewoon rustige snelweg A1 ter hoogte van Muiden, tijdens de eerste golf.Beeld ANP

Dat blijkt uit data van de verkeersapp Flitsmeister. Het bedrijf achter de app analyseerde het aantal gereden kilometers van de 1,8 miljoen gebruikers op verschillende momenten het afgelopen jaar. Na de afkondiging van de intelligente lockdown, die 16 maart inging, bleven mensen massaal thuis: het aantal auto’s in de ochtendspits halveerde.

Nu premier Mark Rutte tijdens de tweede coronagolf op 28 september opnieuw opriep te gaan thuiswerken, lijkt dat advies echter een stuk minder indruk te hebben gemaakt. Uit data van Flitsmeister blijkt dat er de eerste week slechts 6 procent minder verkeer op de weg was. Een week daarna daalde dit met nog eens 3 procent. Al met al werden er zelfs meer kilometers gemaakt dan begin maart, toen Nederland nog gewoon zonder corona naar het werk ging.

Eerste lockdown

Natuurlijk is de situatie niet hetzelfde als destijds. Tijdens de eerste lockdown bleven veel beroepsgroepen (onder meer leraren, horecapersoneel, kappers, sportschoolinstructeurs) thuis, omdat hun school of zaak verplicht gesloten bleef. Zo streng was de overheid de afgelopen weken niet. Toch noemt Flitsmeister-directeur Jorn de Vries de geringe daling van het wegverkeer ‘opvallend’. “De data liegen niet, het advies van thuiswerken is nauwelijks opgevolgd. Blijkbaar is er een minder gevoel van urgentie. Ik ben heel benieuwd wat het effect is van de persconferentie van Mark Rutte van vanavond. Dat zullen we over een paar weken kunnen terugzien.”

Ondanks dat het aantal gereden kilometers ongeveer op het oude niveau zit, is dat met de files nog steeds niet het geval. “We zagen eerder al dat het verkeer zich meer over de dag verspreidt. Dat patroon zien we eigenlijk nog steeds. Met name in de ochtendspits is het veel minder druk. De avondspits begint de laatste tijd wel weer wat aan te trekken. Blijkbaar vinden mensen het ’s morgens niet erg om wat later op kantoor te zijn, maar wil iedereen wel graag op hetzelfde moment thuis aan de eettafel zitten.”

Meer over