Oost zegt huur moskeeën op

Het Amsterdamse stadsdeel Oost zegt het huurcontract op van twee moskeeën in het pand De Verbinding aan het Joubertplein vanaf 1 april 2014. De huurders betalen nu minder huur dan de marktprijs.

De Al Moebien-moskee in Oost-Watergraafsmeer is een van de twee moskeeën wiens huurcontract wordt opgezegd. ©Streetview Beeld
De Al Moebien-moskee in Oost-Watergraafsmeer is een van de twee moskeeën wiens huurcontract wordt opgezegd. ©Streetview

Deze vorm van indirecte subsidie staat volgens stadsdeelwethouder Lieke Thesingh (vastgoed, GroenLinks) op gespannen voet met de scheiding tussen kerk en staat. Dat maakte Amsterdam-Oost woensdag bekend.

In september maakte Europees antifraudebureau OLAF bekend dat het onderzoek gaat doen naar de Europese subsidie die aan het multiculturele centrum De Verbinding is gegeven. Dit gebeurde na aanleiding van vragen die de PVV aan de Europese commissie had gesteld.

Scheiding kerk en staat
In De Verbinding zitten niet alleen moskeeën. Er wordt ook onder meer taalles en computerles gegeven. De afspraken tussen het stadsdeel en De Verbinding zijn door het vorige stadsdeelbestuur gemaakt, aldus een woordvoerder.

Op 15 februari bespreekt Thesingh de stand van zaken rond De Verbinding met de commissie Algemene Sociale Zaken. Zij wil ook een notitie maken met richtlijnen voor beleid maken dat de scheiding tussen kerk en staat moet waarborgen.

Lees meer in Het Parool

Meer over