Oost wil investeren in IJburg 2

Oost wil meebetalen aan de ontwikkeling van IJburg 2. Het stadsdeel wil de komende jaren 'enkele miljoenen' investeren in het bouwrijp maken van het aan te leggen Centrumeiland, om het bouwproces te versnellen.

Jasper Karman
Hier moet IJburg 2 komen. Het stadsdeelbestuur wil de gemeente helpen, nu de crisis de plannen dwarsboomt. Beeld Het Parool/Floris Lok
Hier moet IJburg 2 komen. Het stadsdeelbestuur wil de gemeente helpen, nu de crisis de plannen dwarsboomt.Beeld Het Parool/Floris Lok

In ruil voor de investering wil Oost meer invloed op de plannen, zodat de lessen die het stadsdeel heeft geleerd bij de ontwikkeling van de eerste fase van IJburg meteen kunnen worden toegepast, zeggen de portefeuillehouders Thijs Reuten (Ruimtelijke Ordening) en Jeroen van Spijk (Financiën).

'Als IJburg 2 straks af is, valt het onder stadsdeel Oost. Wij hebben de afgelopen jaren heel goed kunnen zien wat er beter moet - bijvoorbeeld bij de planning van scholen en andere voorzieningen,' zegt Van Spijk.

Hoeveel hij precies kan investeren, wil hij nog niet zeggen. 'Maar het gaat om enkele miljoenen. We willen de ontwikkeling vooral aanzwengelen.'

Van Spijk wil overigens wel zijn investering, met een klein rendement, terugzien als er eenmaal woningen worden verkocht.

Vorige week maakte wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) bekend dat de gemeente toch doorgaat met de ontwikkeling van de tweede fase van IJburg. Ondanks de lastige financiële situatie waarin de stad zich bevindt, besloot het college van burgemeester en wethouders de plannen niet uit te stellen.

Om de risico's voor de gemeente te beperken, werd wel besloten de ontwikkeling in kleine stapjes te doen, en voorlopig alleen 8,9 miljoen euro te investeren om land te maken voor Centrumeiland.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over