Update

Oost lijdt weer miljoenenstrop door MuzyQ

Redactie
MuzyQ © Floris Lok Beeld
MuzyQ © Floris Lok

Stadsdeel Oost moet weer miljoenen euro's toeleggen op MuzyQ, het muziekcentrum dat eerder al tot een bestuurscrisis leidde.

Het stadsdeel gaat het gebouw zelf aankopen voor 27,3 miljoen euro. Iets minder dan de helft daarvan gaat naar de FGH Bank, omdat het stadsdeel zich bij die bank garant had gesteld voor de oorspronkelijke eigenaar van het pand.

Stadsdeelbestuurder Lieke Thesingh ontkent dat de reserves van Oost een kritiek punt hebben bereikt. Wel moet er mogelijk extra bezuinigd worden. Thesingh wil hoe dan ook het stadhuis om financiële steun vragen. "De stad stond samen met ons garant voor MuzyQ. Dan zou het redelijk zijn als Oost niet alleen opdraait voor het verlies."

Het stadsdeel neemt zelf de exploitatie van MuzyQ ter hand. Er zijn gesprekken gaande met het elders in Amsterdam-Oost gevestigde muziekcentrum Melody Line om de bedrijfsvoering over te nemen, maar vooralsnog vindt dat bedrijf de huur te hoog.

De exploitatie is niet zonder risico, erkent Thesingh. Ze rekent op een toenemend gebruik van de studio's, maar ook dan verwacht ze de komende jaren nog enkele miljoenen verlies te lijden. Tot nu toe waren de verwachtingen over de marktkansen van MuzyQ veel te hoog gespannen. Maar verkoop van het pand zou het stadsdeel opzadelen met een verlies van zeker vijftien miljoen.

Dit alles blijkt uit stukken die het afgelopen weekeinde via GeenStijl uitlekten. De website was in het bezit van het wachtwoord ('oosterpark') dat deelraadsleden digitaal toegang gaf tot de vertrouwelijke documenten. Het stadsdeel verbetert de beveiliging en heeft aangifte van diefstal gedaan tegen GeenStijl.

De verwikkelingen rond MuzyQ gaan terug tot 2005, toen de deelraad besloot garant te staan voor een miljoenenlening aan de initiatiefnemers. Vorig jaar bleek dat het stadsdeelbestuur de deelraad onvolledig had ingelicht over de risico's. Dat leidde tot de val van Germaine Princen en stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik. Elatik kreeg het verwijt het debacle te bagatelliseren. Zelf vindt ze dat haar niets te verwijten valt: "Ik kan niet zien welke fouten ik tot nu toe heb gemaakt in dit uiterst complexe dossier."

Meer over