Plus

Oorlogsspel van studentencorps ergert buurt

Het 'oorlogje spelen' door het dispuutshuis van Atomos jaagt buren op de kast nu de rit op de jeep gepaard gaat met liederen die kwetsend overkomen.

Hanneloes Pen
Ontgroening 2017 bij Atomos. Met jeep, maar toen minder reden tot klachten uit de buurt Beeld Daniël Rommens/Folia
Ontgroening 2017 bij Atomos. Met jeep, maar toen minder reden tot klachten uit de buurtBeeld Daniël Rommens/Folia

Een bewoonster van de Reguliersgracht toont een filmpje van rondscheurende studenten van Atomos in een oude jeep. Ze dragen lichte overhemden met das, ouderwetse soldatenhelmen en zwaaien met een vlag. De jeep wordt begeleid door luidruchtige scooters.

"Ze rijden in de kennis­makingstijd van het Amsterdamsch Studenten Corps over de grachten en gooien rookbommen. De sfeer is die van de Tweede Wereldoorlog," zegt een buurtbewoonster die uit angst voor represailles niet met naam in de krant wil.

Een buurvrouw verderop heeft bij de politie melding gemaakt van antisemitische liederen tijdens het 'spel'. Voor verschillende omwonenden is dit de druppel die de emmer doet overlopen.

Elisabetta Manunza, hoogleraar aanbestedingsrecht aan de Universiteit Utrecht en bewoonster van de Reguliersgracht: "Rijden met de jeep gebeurt al jaren. Ik heb van verschillende getuigen gehoord dat ze nu ook antisemitische liederen zongen."

De anonieme buurvrouw begrijpt niet waarom die oorlogssfeer wordt opgeroepen.

"Misschien willen ze Soldaat van Oranje nadoen."

Een bewoner van het dispuutshuis aan de Keizersgracht verwijst eerst naar de Senaat van ASC en reageert dan toch op de klachten uit de buurt over de jeep, helmen en rookbommen: "Het is maar een grap, een spel. We voeren 'oorlogje' om nieuwe leden bij het dispuut te krijgen."

Liederen van antisemitische aard zouden daarbij niet gezongen worden, zegt hij. "Ik ben zelf Joods, net als sommige andere bewoners in dit huis. Ik zing die liederen niet."

Het ASC-bestuur was gisteren niet bereikbaar.

Plastic vissen
De anonieme buurvrouw heeft suggesties voor een andere aanpak: "Die jeep is zo kinderachtig en het likken van de brug wat nieuwe studenten moeten doen, is zo denigrerend. Laten ze het plastic uit de gracht vissen."

Nog een bewoonster, die ook weleens heeft geklaagd over luide muziek en overlast, kwam in de jaren zestig als corpslid zelf over de vloer bij Atomos.

"Wij zongen er het lied Alle Menschen werden Brüder."

De buurtgenoten hebben meer ergernissen dan de rondrijdende jeep en het spel eromheen.

"Ze vieren feesten waarvoor je eigenlijk een evenementenvergunning zou moeten hebben," zegt Manunza. Ze is van plan het universiteitsbestuur op de problemen te wijzen.

"Er is tijdens sommige dagen niet te wonen op de gracht, Koningsdag en de kennismakingstijd van het studentenkorps maken daar deel van uit. Ik vertrek dan altijd naar het buitenland."

De politie heeft de melding over de liederen doorgespeeld aan de gemeente. "Er is wel melding maar geen aangifte gedaan, dus we kunnen er niet tegen optreden," zegt politiewoordvoerder Rob van der Veen.

"We vinden het zingen van antisemitische liederen ongepast. We adviseren de buurt dit vast te leggen als het gebeurt."

Exterieur van het gebouw van het Amsterdamse Studenten Corps Beeld ANP
Exterieur van het gebouw van het Amsterdamse Studenten CorpsBeeld ANP

Een andere buurvrouw stoort zich niet aan het spel van het dispuutshuis. "Ik moest erom lachen toen ik ze zag rijden in die jeep. Amsterdam is ook een studentenstad. Dit hoort erbij. Racistische liedjes heb ik niet gehoord. Ik heb trouwens meer last van toeristen en Oost-Europeanen die in mijn bootje slapen."

Tegen overlast door dispuutshuizen zet Amsterdam een treiteraanpak in met waarschuwingen en boetes. Hiervoor waren eerder veertien panden van het Amsterdamsch Studenten Corps en één van L.A.N.X. in beeld, maar niet het Atomoshuis.

De gemeente heeft recent wel klachten gekregen over geluidsoverlast. Sinds 2017 is het mogelijk om overlast veroorzakende studenten uit hun dispuutshuis te zetten, op basis van de Aso-wet tegen woonoverlast.

Meer over