Plus

Ook toeristenwinkel blij met verbod op toeristenwinkel

Ondernemers, ook die van Tours &Tickets en Ice Bakery, zijn blij met het verbod op nieuwe toeristenwinkels in het centrum. 'Dit moeten we vieren.'

Michiel Couzy
Onder het verbod vallen ook nieuwe musea over drugs, erotiek, bier, kaas of stroopwafels Beeld Jean-Pierre Jans
Onder het verbod vallen ook nieuwe musea over drugs, erotiek, bier, kaas of stroopwafelsBeeld Jean-Pierre Jans

Dat de gemeente een stop zet op nieuwe toeristen- en eetwinkels in de binnenstad, is goed nieuws voor bewoners en winkeliers die al langer klagen over de monocultuur, overlast en verloedering in hun straat.

Aan de andere kant hebben we hier wel te maken met een overheid die ingrijpt in een markt, die concurrentie verstoort en ondernemers beperkt in hun vrijheid om uit te breiden of iets nieuws te beginnen. Toch?

Geweldig besluit
"Allemaal waar," zegt Janny Alberts van NV Zeedijk, die panden beheert in de binnenstad. "Maar ook allemaal minder belangrijk dan het feit dat de politiek met dit besluit luistert naar Amsterdammers."

Dick Eberhardt, winkelier in de Damstraat: "Als liberaal ben ik niet voor ingrijpen van de overheid, maar wel in de historische binnenstad. De markt is hier verstoord."

Ze kan natuurlijk wel allerlei nadelen verzinnen, zegt Albers, 'want je kunt het niet voor iedereen fantastisch doen', maar dat doet geen recht aan dit 'geweldige besluit'. "Laten we onze successen vieren."

Het moge duidelijk zijn, in de binnenstad wordt gejuicht om het besluit dat de gemeenteraad in het geheim nam en dat donderdag naar buiten kwam: de binnenstad gaat op slot voor nieuwe winkels die zich richten op toeristen.

Multifunctionele binnenstad
"Goed nieuws, eindelijk is het zover," reageert de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

En ook winkeliers, voor wie de maatregel directe gevolgen heeft, zijn tevreden. "Dit is verstandig beleid," zegt Willem Koster, voorzitter van Amsterdam City, de ondernemersvereniging in de binnenstad, die aantekent dat hij hierover nog niet heeft overlegd met zijn achterban. "Wij staan voor een multifunctionele binnenstad, waarbij winkeliers zich richten op alle bezoekers en niet alleen toeristen."

Koster waarschuwt wel dat Amsterdam niet de indruk moet wekken een toeristonvriendelijke stad te zijn. "Daar ben ik wel bang voor."

Eberhardt, eigenaar van The Old Man in de Damstraat en voorzitter van de ondernemersvereniging in dat deel van de binnenstad, waarschuwt al langer voor de verpaupering.

Goed vaderschap
"Als er tien winkels van hetzelfde soort in één straat naast elkaar zitten, is dat niet goed voor de buurt. We zijn blij met deze maatregel. De gemeente toont hiermee goed vaderschap voor de binnenstad, al had ze dit eerder moeten doen."

Eberhardt hoopt dat Amsterdam de volgende stap durft te nemen: een afname van het aantal toeristenwinkels. "Dan kunnen we werken aan herstel van de binnenstad."

Dan de toeristenwinkeliers zelf, hoe kijken die ertegenaan? "Ik kijk er niet tegenaan," zegt Erik de Visser, directeur van Tours&Tickets, dat ook onder het verbod valt. "Ik ben al een tijd niet meer op zoek naar nieuwe winkels. Veel ticketverkoop gaat online."

Geen concurrentie
Roberto Fava, de man achter Ice Bakery en Dunkin' Donuts, is positief. "Nu is het tenminste duidelijk wat wel en niet mag." De tevredenheid van Fava heeft ook te maken met de comfortabele positie die hij inneemt in Amsterdam.

Ice Bakery heeft tien vestigingen en Dunkin' Donuts, die in maart de eerste winkel opende in de stad, inmiddels zes. "Ik heb geen plannen voor nieuwe winkels in de binnenstad."

Bijkomend voordeel: concurrentie is evenmin welkom. "Voor ons is dit prima, we behouden onze goede positie in de markt."

Buurtwinkels en speciaalzaken
Menno Postma van Vastgoed Intervisie constateert dat de huren erg omhoog zijn gegaan door de vloed aan toeristenzaken. "Pandeigenaren die gaan voor de hoogst mogelijke huur, zullen hiermee niet blij zijn."

Amsterdam hoopt dat buurtwinkels en speciaalzaken weer zullen terugkeren in de binnenstad. Postma denkt niet dat dit snel gebeurt, daarvoor zijn de huren nog te hoog. "Dat is iets voor de lange termijn."

Hij twijfelt over de juridische houdbaarheid van het verbod. "Dit is een beperking van de vrije markt, dan moet Amsterdam van goeden huize komen." Ook Fava plaatst vraagtekens. "Mensen zijn slim, ze zullen altijd proberen een uitweg te vinden."

Lees ook: Amsterdamse binnenstad op slot voor toeristenwinkels

Meer over