Ook Samsom kandidaat voor PvdA-leiderschap

Na Martijn van Dam heeft ook zijn collega-Kamerlid Diederik Samsom zich gisteren gemeld voor het leiderschap van de partij. Hij deed dat in een brief aan de PvdA-leden.

Redactie
PvdA-Kamerlid Diederik Samsom wil zijn partij gaan leiden. Beeld ANP
PvdA-Kamerlid Diederik Samsom wil zijn partij gaan leiden.Beeld ANP

De 40-jarige Samsom werd Tweede Kamerlid in 2003 en was in de jaren daarvoor actief voor milieuorganisatie Greenpeace. Hij voert in het parlement het woord over asiel, immigratie en energie. Samsom geldt als vertegenwoordiger van de linkervleugel van de PvdA.

In 2008 was Samsom al eens kandidaat voor het fractievoorzitterschap, maar hij werd toen verslagen door Mariëtte Hamer. Samsom staat bekend als een representant van de linkervleugel van de partij.

Getob
In zijn brief aan de PvdA-achterban schetst Samsom dat de idealen van de PvdA niets aan betekenis hebben ingeboet, maar als die niet vertaald worden in heldere keuzes er alleen getob over de koers overblijft. Onder de keuzes die hij met de PvdA wil maken, vallen onder meer het openbreken van de arbeidsmarkt voor gehandicapten, het omvormen van de hypotheekrenteaftrek en investeringen in duurzame energie.

Verder wil hij het loongebouw doorbreken, zodat het mogelijk wordt dat een leraar meer verdient dan de schoolleider en de wijkagent meer dan de bureauchef. 'Want alleen zo houd je de beste mensen waar ze het hardste nodig zijn', aldus Samsom.

Klimaatcrisis
De kernfysicus laat ook zijn ambities zien op het gebied van duurzaamheid. 'We lijken het in de financiële crisis weleens te vergeten, maar de toekomst van onze kinderen wordt minstens zo op de proef gesteld door een dreigende energiecrisis, een klimaatcrisis en voedselcrisis', aldus Samsom, die in 2003 woordvoerder milieu- en energiebeleid was voor de PvdA. 'We zullen daarom moeten investeren in een nieuwe energievoorziening, in een duurzame samenleving.'

Uiteindelijk wil de PvdA'er 'een ander Nederland'. 'Het Nederland dat zijn optimisme weer terugvindt, en zijn zelfvertrouwen.' Samsom schrijft zijn partij weer te willen terugbrengen waar het hoort: 'Links van het midden'.

Opvolger
De PvdA-leden kiezen komende maand de opvolger van Job Cohen, die maandag zijn biezen pakte. De Tweede Kamerfractie zal deze keuze overnemen, waardoor de politiek leider ook fractievoorzitter wordt.

Voor de volgende Kamerverkiezingen kiest de PvdA nog een nieuwe lijsttrekker. Daarbij valt vaak de naam van de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher. Hij zei gisteren dat hij pas volgend jaar gaat nadenken over de vraag of hij leider van zijn partij wil worden.

undefined

Meer over