Ook nieuwe speechschrijver Obama moet 'passie voor anonimiteit' hebben

Als er iets waar Barack Obama om wordt geroemd, is het wel zijn talent voor het speechen. De president schrijft zijn toespraken echter niet alleen: de afgelopen zeven jaar heeft hij zijn belangrijkste speeches samen met Jon Favreau geschreven. Deze heeft onlangs echter ontslag genomen om zijn geluk in Hollywood te beproeven en hij is opgevolgd door Cody Keenan. Vanavond is diens grote vuurdoop, als Obama zijn State of the Union houdt.

Redactie
Barack Obama Beeld getty
Barack ObamaBeeld getty

Keenan maakte al deel uit van het team van speechschrijvers van Obama, dat uit zeven man bestaat. Zijn grote doorbraak kwam in 2011, met de toespraak in Tucson over de slachtoffers van een schietpartij waarbij ook Congreslid Gabrielle Giffords zwaar gewond raakte en zes anderen om het leven kwamen. Het was een emotioneel onderwerp dat de Amerikanen ernstig verdeelde, maar in de speech werd vooral gewezen op wie de Amerikanen zijn als natie, en waar ze samen naartoe moeten werken.

Vanuit het hart
'Cody schrijft vanuit het hart', schrijft Favreau in een email aan Eleanor Clift van de Daily Beast. 'Hij is niet alleen extreem getalenteerd, maar ook iemand met het talent om mensen op gepassioneerde, inspirerende wijze met elkaar te verbinden. Hij is net als de president afkomstig uit Chicago, en ze zullen een geweldig team vormen - ze hebben al een sterke relatie opgebouwd gedurende de toespraken die ze al samen geschreven hebben.'

Een van de ongeschreven regels die elke speechschrijver in acht moet nemen, is dat de president met de veren strijkt na een goede speech. Of, zoals in de tijd van Franklin D. Roosevelt al werd gezegd: van medewerkers van het Witte Huis wordt verwacht dat ze een 'passie voor anonimiteit' hebben.

Speeches worden samen met de president geschreven en in een interview heeft Keenan vertelt dat zijn werk veel lijkt op dat van studenten: 'Je krijgt een opdracht iets op papier uit te werken, je werkt soms de hele nacht door of staat belachelijk vroeg op om het af te maken, je levert het in en dan krijg je het terug met allerlei opmerkingen over wat er goed en slecht aan was.' Over de president zei Keenan dat Obama de tijd neemt: 'Hij neemt de wijzigingen samen met ons door en legt uit waarom hij ze heeft aangebracht. Dat maakt ons betere schrijvers.'

Meer over