Ook Naked Cowboy en 'Average Joe' zijn presidentskandidaat in VS

Geboren zijn in de VS, minstens 35 jaar zijn en minstens 14 jaar gewoond hebben in Amerika. Dat zijn de voorwaarden voor elke Amerikaan om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. We kennen allemaal Obama, en Romney, maar er zijn nog meer dan 300 andere Amerikanen die een gooi doen naar de hoogste baan in hun land. The Naked Cowboy en 'Average' Joe Schriner, bijvoorbeeld. Maar ook eentje van 84.

Redactie
The Naked Cowboy Beeld
The Naked Cowboy

Het zou een fluitje van een cent moeten worden voor de huidige president, Democraat Barack Obama, om zijn titel te verlengen, of hij nu tegen Mitt Romney, Rick Santorumof een andere Republikein uitkomt.

Tegen Obama
Maar er zijn nog andere kandidaten en partijen dan diegene die tot nog toe vol in de spotlights mochten staan. Zoals Robert Bruck, beter bekend als New Yorks 'Naked Cowboy'. Hij is van rechtse signatuur en stelde zich eerder al eens kandidaat voor het burgemeesterschap van New York, maar trok zich al snel weer terug uit de race. Nu is The Naked Cowboy alvast wel degelijk officieel kandidaat voor het VS-presidentsschap.

Boots, een cowboyhoed, een slip en natuurlijk zijn gitaar... méér heeft Burck niet om het lijf. Hij luistert al jaren Times Square in Manhattan op. Politiek gezien keert hij zich vooral tegen het beleid van Obama. 'En er is ook de drang om een andere mening te vertegenwoordigen', aldus Burck zelf in de Huffington Post.

Schriner: van journalist tot schilder
En dan is er ook nog 'Average' Joe Schriner, die vindt dat zijn professionele ervaring met verslaafden van hem een betere president zou maken dan pakweg een advocaat, een zakenman of de doorsnee politicus. 'Liefst 80 procent van de gedetineerden zit vast voor misdaden die ze begingen onder invloed van drank of drugs, of ze pleegden de misdrijven om aan alcohol en drugs te komen', is een van zijn leuzes. 'Voeg daar huiselijk geweld en verkeersovertredingen onder invloed aan toen en je valt van je stoel.' Schriner, die ooit nog journalist was maar nu vooral schilder, doet voor de vierde keer op rij mee. Hij noemt zichzelf 'Average Joe', of Jan Modaal bij ons.

Dokter Da Vid
Da Vid - né David Ornstein - is ook kandidaat. Deze arts komt op voor de Light Party, die 1.500 leden zou hebben. Hij is realistisch en droomt niet echt van het presidentsschap maar hoopt vooral dat enkele van zijn programmapunten worden overgenomen door sterkere kandidaten. Bijvoorbeeld: legalisering van marihuana en een belasting van 1 procent op elke valutatransactie. 'Dat eeste zal de maffia weghouden van de drugshandel, het tweede zal voor 350 miljard dollar inkomsten zorgen', beweert Da Vid in de Huffington Post.

Zakenman Mike Ballantine
Mike Ballantine dan. Een zakenman die net terug is uit Vietnam, waar hij sinds 2006 als een soort van vrijwillige balling verbleef. Hij is de kandidaat van de Green Party. Hij wil onder meer de omstreden Medicare uitbreiden naar alle onverzekerde Amerikanen en wil de schulden van huiseigenaars en van studenten kwijtschelden.

Mediafiguur Wayne Allyn Root
Wie zich zeker als derde partij tussen de Democraten en de Republikeinen wil mengen, is mediafiguur Wayne Allyn Root. Hij is lid van de Libertarian Party maar leunt dicht aan bij het extreem conservatie Tea Party. Hij is voorstander van de zogenaamde 'flat tax' en beweerde onder meer dat een vakantie van 1 jaar geen belastingen betalen meer zou gedaan hebben voor de economie dan het pakket maatregelen dat het Congres goedkeurde.

Don Cordell
De oudste kandidaat is Don Cordell, een gepensioneerd ingenieur van 84. 'We hebben nu een kerel nodig die de Depressie nog heeft meegemaakt en weet hoe ermee om te gaan', aldus Cordell. De man beweert overigens een ver familielid te zijn van zowal George W. Bush als van Barack Obama. Maar hij zou geen van beiden willen vergezellen op een familiefeest. Na de passage van Harry S. Truman haat hij elke president van de States. Cordell heeft één probleem: wat met de First Lady? 'Ik ben gescheiden maar sta open voor suggesties. Ik heb wel al een dochter van 50, maar Betty White misschien?'

'Average Joe' Beeld
'Average Joe'
Meer over