Ook gemeente in beroep in zaak-Yab Yum

Seksclub Yab Yum is eind vorig jaar door de gemeente gesloten. Foto ANP Beeld
Seksclub Yab Yum is eind vorig jaar door de gemeente gesloten. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de beslissing twee weken geleden van de bestuursrechter dat Yab Yum terecht op grond van de Bibob-wet is gesloten.

De gemeente is op zichzelf blij dat de sluiting van Yab Yum niet als onrechtmatig is beoordeeld, maar is het niet eens met alle overwegingen van de rechter. Yab Yum zelf ging al eerder in beroep.

De exclusieve seksclub werd eind vorig jaar door de gemeente gesloten op grond van de Wet bevordering integriteitsbeslissingen door het openbaar bestuur (Bibob). De gemeente is van oordeel dat Yab Yum, sinds de club in 1999 werd afgeperst van oprichter Theo Heuft, feitelijk in handen is van de Hells Angels. Er bestaat, vindt de gemeente, een zakelijk samenwerkingsverband tussen de huidige exploitant, Hennie Vittali, en de Angels, waarbij Vittali slechts een zetbaas zou zijn.

Zo wijst de gemeente er onder meer op dat Harrie Stoeltie, een prominente Angel en zwager van Vittali, bedrijfsleider is. Een andere Angel stond er portier. De rechtbank oordeelde dat Angel Stoeltie wel de feitelijke leiding had in de club, maar dat er een zakelijk samenwerkingsverband zou zijn tussen Vittali en de Angels achtte de bestuursrechter 'onvoldoende onderbouwd'. Dat is voor de gemeente reden voor hoger beroep. (HET PAROOL)

Meer over