Ook de geleidehond moet af en toe 'hond zijn'

Het is de Internationale Dag van de Geleidehond. Volgens instructeur Nicole Pedder (31) kan ook de geleidehond niet elk plakje worst weerstaan.

Noor Lagendijk
Een hulphond Beeld Shutterstock
Een hulphondBeeld Shutterstock

Ik zag eens een blindengeleidehond een tram uit spurten. Hij ging zijn neus achterna naar een steakhouse. Gaat het vaker mis?
"Soms. Dat blindengeleidehonden overal tegen bestand zijn, is een grote misvatting. Er zijn zelfs mensen die ze iets lekkers voorhouden als een goede oefening. Het 'hond zijn' kan het natuurlijk weleens overnemen."

Is het niet lastig een blindengeleidehond zijn 'hond zijn' te moeten ontzeggen?
"De hond werkt hard om te voorkomen dat zijn baasje ergens tegenaan loopt. Daartegenover staat dat de hond elke dag even lekker kan loslopen. Die momenten krijgen ze hoor."

Mag een blindengeleidehond een commando negeren?
"Ja. Het kan bijvoorbeeld dat de hond ziet dat een stoep geblokkeerd is en dus het commando om op de stoep te blijven, negeert. Dat stukje vertrouwen in elkaar is het moeilijkste deel."

Hoe belangrijk is de klik tussen de geleidehond en zijn baas?
"Ze moeten goed bij elkaar passen, want ze blijven wel zo'n acht jaar bij elkaar, tot de hond met pensioen gaat. We kijken naar de karakters, hun looptempo en het werkaanbod van de cliënt; bijvoorbeeld of iemand veel met de trein reist en of hij vaak in een drukke stad komt."

Wat zijn plekken in Amsterdam waar de hond zijn werk moet bewijzen?
"Onze honden worden getest bij sta­tion Muiderpoort, de Dappermarkt, op de Dam en de Nieuwmarkt."

En als de hond met pensioen gaat?
"De cliënt mag hem houden, naast de nieuwe geleidehond. Het is heel emotioneel om afscheid te nemen van de hond die je zoveel zelfstandigheid heeft gegeven. Vaak neemt een kennis hem over."

Meer over