Ook bratwurst dreigt duurder te worden door conflict Iran

De internationale sancties die zijn opgelegd aan Iran vanwege het ontwikkelen van kernwapens hebben niet alleen invloed op de benzineprijzen. Ook de Duitse bratwurst is slachtoffer van het conflict.

Simone Lautenbach
Een vrouw neemt een hap van een originele Neurenbergse bratwurst. © ANP Beeld
Een vrouw neemt een hap van een originele Neurenbergse bratwurst. © ANP

Een verkoper van de worsten in het Duitse Neurenberg zegt in het weekblad Der Spiegel dat zijn kosten de afgelopen 18 maanden bijna drie keer hoger zijn geworden. Voor 90 meter schapendarm, genoeg voor 1000 worsten, is de prijs van 6,30 euro naar 17,20 euro gegaan. Dat komt allemaal door de schapendarmen die gebruikt worden voor de Duitse lekkernijen. Deze zijn afkomstig uit Iran.

Nu de kosten voor het maken van een bratwurst stijgen, kan ook een verhoging van de verkoopprijs niet uitblijven. De stijgende kosten werden tot nu toe niet doorberekend in de prijs van de worst zelf, maar Duitse slagers zeggen inmiddels geen andere keuze meer te hebben. Inmiddels kijken lokale producten dan ook naar alternatieven voor het maken van de worsten.

Beschermde status
Maar daar zit juist het probleem voor de producenten in Neurenberg. De Europese Unie heeft de 'originele Neurenbergse bratwurst' namelijk een beschermde status toegekend. Dat betekent dat de worst aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo moet de lengte 7 tot 9 centimeter zijn en het gewicht maximaal 25 gram. Ook aan de ingrediënten zijn regels verbonden. En dus kunnen de slagers niet zomaar goedkopere darmen aanschaffen van andere schapen.

Per jaar worden in Nuremberg rond de 1 biljoen bratwursten geproduceerd. De worst werd in 1313 voor het eerst gemaakt.

Meer over