Ook Barcelona bevecht Airbnb om illegale verhuur

De Spaanse stad Barcelona heeft honderd extra woningcontroleurs aangesteld. Die moeten de illegale verhuur van huizen aan toeristen via sites als Airbnb gaan onderzoeken en indien nodig aan banden leggen.

ANP / Het Parool
Barcelona heeft honderd extra woningcontroleurs aangesteld. Beeld anp
Barcelona heeft honderd extra woningcontroleurs aangesteld.Beeld anp

Naar schatting 75.000 tot 100.000 van de in totaal 1,7 miljoen Barcelonezen verhuren hun huis, appartement of kamer via internet aan toeristen. Ze verdienen daar een goede boterham mee, maar keerzijde van de medaille is dat het voor de doorsnee-inwoner nagenoeg onmogelijk is om nog betaalbare woonruimte te vinden in de stad.

Ook klagen veel mensen over overlast die de onafgebroken stroom toeristen in de stad veroorzaakt. De stad kent al een vergunningsysteem voor kortstondige verhuur van woonruimte. Huizenbezitters mogen alleen met dit papier woonruimte verhuren aan toeristen. Volgens een schatting van de gemeente worden er tussen 5000 en 6000 panden in de stad illegaal verhuurd.

Tot voor kort werd het controlewerk door tien ambtenaren gedaan. Inmiddels zijn daar 70 mensen bijgekomen en voor het eind van het jaar moeten er 110 controleurs aan het werk zijn. Airbnb heeft medewerking toegezegd en beloofd illegale aanbieders van zijn site te weren.

Vorig jaar ontvingen hotels en appartementen 18 miljoen bezoekers, terwijl ook nog eens 12 miljoen toeristen een dagtrip maakten naar de stad.

Amsterdam
In Amsterdam geldt vanaf 1 oktober een meldplicht voor verhuurders die hun huis in de vakantieverhuur gaan zetten. Als ze dat niet doen, krijgen ze een boete van 6000 euro. De geeente heeft in de eerste helft van dit jaar al twee miljoen euro aan boetes opgelegd. Dat is nu al een ton meer meer dan over heel 2016.

Ook Parijs treedt harder op tegen illegale verhuurders van woningen. In de eerste helft van dit jaar is zes ton aan boetes opgelegd aan 26 huiseigenaren, omdat ze illegaal verhuurden via Airbnb.

Lees ook: Het net sluit zich rond Airbnb in Amsterdam

Meer over