Ook Amsterdamse gemeenteraad wil verder met GVB

Foto Gertjan Dikken Beeld
Foto Gertjan Dikken

AMSTERDAM - Een grote meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad vindt het een prima plan de concessie voor het openbaar vanaf 2012 weer onderhands aan het vervoerbedrijf GVB te gunnen. Naast de coalitiepartijen PvdA en GroenLinks vinden ook SP en CDA dit een goed idee. Alleen VVD en D66 zijn tegen, lieten zij donderdag weten.

De Stadsregio Amsterdam maakte woensdag bekend in principe verder te willen gaan met het GVB. De firma moet dan wel voldoen aan een aantal eisen om marktconform te kunnen werken. Anders komt er een openbare aanbesteding.

Gemeenteraadslid Daniël Roos van de PvdA spreekt van ''een uitstekend idee''. Hij is onder meer blij met de strenge eisen die de Stadsregio stelt. Barn Geurts van GroenLinks heeft er geen vertrouwen in dat een openbare aanbesteding tot beter openbaar vervoer zal leiden in Amsterdam. Daarvoor is het netwerk van trams, bussen en metro's volgens hem te complex.

De VVD daarentegen is fel tegen de voorkeursbehandeling van het GVB. De partij wijst erop dat onlangs uit onderzoek bleek dat de firma het slechtste ov-bedrijf van Nederland is. ''Dit is het belonen van slechte prestaties'', aldus raadslid Robert Flos.

Ook fractievoorzitter Ivar Manuel van D66 is niet erg blij met het voornemen van de Stadsregio. Volgens hem presteerde het GVB de afgelopen jaren onder de maat, maar heeft het de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt. ''Zij moeten in 2012 in staat zijn concurrentie van zich af te schudden.'' (ANP)

Meer over