Onvrede over regels van verkoop koek-en-zopie in Waterland

De nieuwe regels voor de verkoop van koek-en-zopie verdelen de politiek in Waterland. Regelzucht of toch nodig voor de veiligheid? 'Het ijs is altijd vrij geweest.'

Patrick Meershoek
Koek-en-zopie bij de haven van Monnickendam, januari 2013 Beeld Frans Lemmens/Hollandse Hoogte
Koek-en-zopie bij de haven van Monnickendam, januari 2013Beeld Frans Lemmens/Hollandse Hoogte

Bezopen, noemt fractievoorzitter Yvonne Gras van Waterland Natuurlijk de komst van een heel pakket beleidsregels voor de verkoop van koek-en-zopie in de gemeente.

"We hebben de afgelopen zes jaar misschien zes weken natuurijs gehad. Het is zo overdreven om daar regels voor op te stellen. En wat is de volgende stap? Moeten we straks ook een vergunning aanvragen wanneer we op mooie zomeravonden willen barbecueën in de tuin?"

Terwijl het kwik in de buitenthermometer daalt, stijgt de temperatuur in de Waterlandse politiek. De oppositie heeft een debat aangevraagd over de koek-en-zopieregels die het college net voor de jaarwisseling heeft vastgesteld.

Toestemming
"We praten over een eeuwenoude traditie," zegt Simon Verbeek namens het CDA - ook boos. "Als er geschaatst kan worden, verkopen volwassenen en kinderen warme chocolademelk voor een euro. Het ijs is altijd vrij geweest, en dat moet vooral zo blijven."

De verkoop van koek-en-zopie is onlosmakelijk verbonden met de ijspret in Waterland. Als gastheer van enkele van de mooiste toertochten in het land ziet de gemeente tijdens de schaarse perioden van strenge vorst tienduizenden schaatsers op zich afkomen.

Een oude traditie dat particulieren langs de route op het ijs een verkooppunt voor warme chocolademelk en koek plaatsen. Dat mag nu niet meer zonder toestemming van de zes ijsverenigingen in het gebied.

Regelzucht
Dat is de korte samenvatting. Om een en ander juridisch stevig te verankeren zijn ruim twintig voorschriften opgesteld. Het artikel over een minimale ijsdikte van 10 centimeter laat zich begrijpen, maar er wordt ook gesproken over een aansprakelijkheidsverzekering en het bezemschoon opleveren van het verkooppunt binnen twee uur na het sluiten van het kraam. Voorschrift 21: "Weers­omstandigheden zijn geen argument om af te wijken van de voorschriften."

Verbeek: "Alle fracties in de raad hebben zich in het verleden weleens uitgesproken tegen de regelzucht. Als je dat vindt, moet je niet met deze maatregelen komen. Het is bovendien schieten met een kanon op een mug. Onze Gouwzee is al tientallen jaren niet meer dichtgevroren geweest, en de laatste keer dat de Waterlandtocht kon worden verreden was in 2011. Laten we toch vooral blij zijn als het weer een keer vriest, in plaats van deze maatregelen te verzinnen."

Druk
De ijsverenigingen in Waterland zijn juist voorstanders van de nieuwe regels, zegt Janine Klein namens ijsvereniging Olympia in Monnickendam. "Ik kan me voorstellen dat mensen zich verbazen over regels voor de verkoop van koek-en-zopie, maar voor de verenigingen zijn ze bittere noodzaak. De KNSB stelt hoge eisen aan de organisaties van toertochten, en als we dit niet goed regelen, lopen we het risico dat we helemaal geen tocht meer mogen organiseren."

De ijsverenigingen zijn daarom betrokken geweest bij het opstellen van de nieuwe regels. Klein: "Het gaat dan vooral om de veiligheid. Van de schaatsers, maar ook van de mensen langs de kant. Zeker nu er nog maar zo weinig kan worden geschaatst, kan het op de dagen dat er ijs ligt, verschrikkelijk druk worden. In het verleden hadden gemeente en verenigingen allemaal een eigen draaiboek. Nu is dat er nog maar één. Ik denk dat dat goed is."

Meer over