Ontsnapte IJslander opgepakt in Amsterdam

Sindri Thor Stefánsson, een man die vorige week ontsnapte uit een gevangenis op IJsland en die verdacht wordt van het stelen van honderden bitcoincomputers, is zondagavond opgepakt in Amsterdam.

David van der Heeden
De IJslander werd verdacht van het stelen van honderden computers. Beeld anp
De IJslander werd verdacht van het stelen van honderden computers.Beeld anp

Stefansson wist het eiland te ontvluchten in hetzelfde vliegtuig waarin ook de IJslandse premier zat.

Stefánssonwordt gezien als het brein achter de diefstal van honderden computers die worden gebruikt voor het delven, het zogenoemde minen, van virtueel geld.

De machines zijn bij elkaar enkele miljoenen waard. Voor wat omschreven wordt als de 'Grote bitcoinroof' werden in februari elf mensen aangehouden, waaronder Stefánsson.

De diefstal, waarbij zo'n 600 computers werden verdonkeremaand, is de grootste ooit in de geschiedenis van het Noord-Atlantische eiland. "Dit is een diefstal van ongekende schaal," zei politiecommissaris Olafur Helgi Kjartansson over de roof.

IJsland is een populaire plek voor bitcoinmakers vanwege de relatief lage elektriciteitskosten voor hun servers.

Minimale beveiliging
Vreemd genoeg werd Stefánsson in afwachting van zijn proces vastgezet in een gevangenis met minimale beveiliging. Hij sprong daar uit een raam, vluchtte naar een vliegveld van Keflavik en ging aan boord van een toestel naar Zweden.

Op de Schengen-vlucht, waarvoor geen paspoort nodig is, bleek ook de IJslandse premier Katrin Jakobsdottir te zitten.

Hoe Stefánsson vanuit Zweden naar Nederland is gereisd, is niet bekend. Zondagavond werd hij opgepakt in het centrum van onze hoofdstad, maar de politie wil niet zeggen hoe ze de IJslandse verdachte op het spoor is gekomen.

Wat wel bekend is, is dat 's middags een foto van Stefánsson op Instagram werd gezet. Daarop stond hij met twee vrienden voor De Bijenkorf op een zonovergoten Dam in Amsterdam.

Volgens IJslandse media wordt Stefánsson binnen een paar dagen uitgeleverd.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over