Ontruimingsgolf krakers vanaf dinsdag

Krakers demonstreerden in Amsterdam tegen de invoering van de landelijke antikraakwet die 1 oktober is ingegaan. Vanaf dinsdag worden kraakpanden ontruimd. Foto ANP Beeld
Krakers demonstreerden in Amsterdam tegen de invoering van de landelijke antikraakwet die 1 oktober is ingegaan. Vanaf dinsdag worden kraakpanden ontruimd. Foto ANP

AMSTERDAM - De mobiele eenheid haalt dinsdag de eerste, forse reeks Amsterdamse kraakpanden leeg sinds de invoering van de antikraakwet. Het is de vraag of de aankondiging tot acties uit de kraakbeweging leidt.

In de Oosterparkbuurt wordt een flink deel van de panden ontruimd. In de Vrolikstraat zijn dat vier panden van nr 245 tot en met 251. In de Tweede Oosterparkstraat zal de ME nummers 322, 324 en 326 leeghalen. In de Derde Oosterparkstraat gaat het o.a. om nummer 64, bekend als krakershonk 't Blijvertje.

In de Schoolstraat, tussen Overtoom en Vondelpark, worden bijna alle panden in de straat ontruimd.

Ook het gewezen HES-gebouw aan de Passeerdersgracht moet leeg.

Kraken is sinds 1 oktober strafbaar, maar de 'driehoek' van burgemeester Eberhard van der Laan, justitie en politie had ontruimingen uitgesteld omdat procedures liepen waarin het kraakverbod werd aangevochten. De rechtbank bepaalde onlangs dat ontruimen mag, als krakers vooraf worden ingelicht.

Politie en justitie verwachten veel verzet tegen de ontruimingen, omdat krakers ageren tegen het kraakverbod. Op de dag dat de antikraakwet inging, braken rellen uit in de Spuistraat en omgeving. Er zal veel ME worden ingeschakeld als de ontruimingskaravaan, de waterwerper voorop, dinsdag door de stad trekt.

De panden die als eerste worden leeggehaald, zijn vooral geselecteerd op de overlast die de krakers veroorzaken. Het HES-gebouw was onderwerp van een van de genoemde rechtszaken die de gemeente won.

Verder staan op de lijst nog een hele reeks panden: Spieringhorn 5 (Westpoort), Commelinstraat (Oost) en grote sloopblokken in West, achter het Delflandplein in de Maassluisstraat, Voorburgstraat, Rodenrijsstraat, Westleestraat en Nootdorpstraat. (PAUL VUGTS)

Meer over