Update

Ontruiming in binnenstad Zwolle na explosie

ANP Beeld
ANP

De brand die dinsdagochtend is ontstaan na een explosie in een pand aan de Melkmarkt in Zwolle, is opgelaaid. Een deel van de binnenstad is ontruimd, meldde de politie. Dat is gebeurd wegens de rook en asbestdeeltjes die daar mogelijk in zitten.

In het pand deed zich vermoedelijk een gasexplosie voor. Het bouwwerk raakte zwaar beschadigd en staat op instorten. In de ruimte was een 26-jarige man aanwezig. Hij is met brandwonden naar een ziekenhuis in Groningen gebracht. Een 16-jarige voorbijgangster raakte ook gewond. Het meisje moest eveneens naar het ziekenhuis..

Welke functie het pand precies had, is onduidelijk. Vermoedelijk deed de ontploffing zich voor in een ruimte boven een atelier.

In het afgezette gebied bevinden zich nog bewoners van huizen. ''Een deskundig bedrijf onderzoekt of er asbest in de omgeving is vrijgekomen. Mensen die zich in dit gebied bevinden, moeten ramen en deuren gesloten houden'', aldus burgemeester Henk Jan Meijer. De hulpdiensten concentreren zich nu op de brand, die zich nog altijd uitbreidt. Geluk bij een ongeluk is dat de explosie niet later op de dag plaatsvond. ''Het aantal gewonden was dan vele malen hoger geweest.'' (ANP)

Meer over