Update

Ontplofte auto West is van broer ex-Ajacied Evander Sno

De auto waaronder in de nacht van zondag op maandag een krachtig explosief is ontploft in Amsterdam-West, is in gebruik bij de broer van oud-Ajaxspeler Evander Sno.

Maarten van Dun en Paul Vugts

De zilvergrijze Audi Q7 raakte beschadigd bij de ontploffing, in de nacht van zondag op maandag rond 01.00 uur in de Van Reigersbergenstraat in de Frederik Hendrikbuurt. Niemand raakte gewond, maar door de knal raakten wel acht tot tien auto's beschadigd, en even zoveel woningen.

Meerdere bronnen bevestigen dat de auto die kennelijk doelwit was van het explosief, in gebruik is bij de familie Sno. Mogelijk is een conflict om drugs de aanleiding voor de aanslag, al moet dat nog uit onderzoek blijken.

De politie liet maandagochtend al weten dat de explosie mogelijk veroorzaakt werd door een handgranaat. Er wordt uitgegaan van een gerichte actie.

De ontploffing richtte veel schade aan. Volgens een woordvoerder zijn er overal scherven teruggevonden. "Ook in een kamertje van een nabijgelegen woning waar een baby lag te slapen."

Mishandeling
Drie broers Sno, onder wie voetballer Evander (30), werden dit voorjaar gezamenlijk vervolgd voor een forse vechtpartij tijdens een uitgaansavond in Paradiso in augustus 2013. Daarbij werden twee mannen zwaar mishandeld. Zij kregen harde klappen en schoppen, ook terwijl één van hen op de grond lag.

Justitie vervolgde Evander Sno voor poging tot doodslag en eiste tegen hem 240 uur taakstraf. Sno gaf aan de rechtbank toe bij de mishandeling betrokken te zijn geweest, maar hij zei slechts een klein aandeel in het geweld te hebben gehad. Hij werd vrijgesproken. Zijn twee broers kregen wél stevige taakstraffen.

Hartstilstand
Tussen 2008 en 2011 stond Sno onder contract bij Ajax, daarna kwam hij uit voor clubs als Celtic, Bristol City NEC en Westerlo. Recent voetbalde hij voor RKC Waalwijk.

De loopbaan van Sno werd meerdere keren onderbroken, nadat hij in 2010 én 2012 een hartstilstand kreeg. Sinds zijn eerste hartaanval speelde Sno met een inwendige defibrillator. Vorige week vrijdag kondigde Sno aan dat hij een punt achter zijn loopbaan zet, omdat hij 'privé een zware tijd achter de rug heeft'.

Eerder mogelijk doelwit

Voor een toenmalige woning van de familie Sno in de Fannius Scholtenstraat in de Staatsliedenbuurt ontplofte op 29 juli 2015 rond 5 uur al eens een handgranaat. Die zaak is toen niet opgelost en het is nooit duidelijk geworden of de explosie iets met de familie te maken had.

Een woordvoerder van de politie kan niet zeggen of de beide explosies met elkaar te maken hebben. "Het onderzoek is nog in een pril stadium en in deze fase kunnen we nog geen verbanden leggen. We doen breed onderzoek en hebben inmiddels de eigenaar van de auto gesproken, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken."

Gebarsten ruiten

Bewoonster Angéla Luder stond op het punt om naar bed te gaan toen de auto aan de overkant van haar huis in een parkeerhaven ontplofte, tussen 12 en half 1 's nachts. "Ik was nog wakker, maar schrok toch behoorlijk, omdat een van mijn ramen eruit sprong. Ik ben meteen buiten gaan kijken, waar de politie ook al aanwezig was. Daar kwam ik mijn buurvrouw tegen, wiens raam ook gebarsten was. Daarna heb ik de woningbouwvereniging gebeld om ze te informeren over het raam en ben ik gaan slapen."

Stefano Sewpal trof maandagochtend een briefje van de politie onder zijn autoraam aan, omdat zijn linkerachterruit er door de explosie helemaal helemaal uit ligt. De auto stond op ongeveer 20 meter afstand van de ontplofte Audi. "Ik heb vannacht wel een hele harde knal gehoord, maar ik dacht dat het vuurwerk was. Deze auto is van mij en mijn oma samen, dus ik ben nu vooral bezorgd over haar reactie. Ze zegt dat er altijd iets gebeurt als ik de auto heb."

Marin Rusev woont sinds een week in de van Reigersbergenstraat. Hij was aan het werk in discotheek Escape en kwam pas maandagochtend thuis. "Wat is hier gebeurd? Ik schrik hier van, ik woon hier net. Is het een gevaarlijke buurt? Er wonen toch allemaal oude mensen?"

Meer over