Ontmantelen vliegtuigbom kost Rhenen 127.000 euro

Het ontmantelen en opruimen van een vliegtuigbom in de Neder-Rijn bij Ingen heeft de gemeente Rhenen in totaal 127.000 euro gekost. De gemeente verwacht twee derde van dit bedrag terug te krijgen van het Rijk. De gemeente is nog in overleg met het waterschap Amstel, Gooi en Vecht over de rest van de kosten.

ANP/Redactie

Op 6 december vorig jaar bleek er een vliegtuigbom in een grintgat in de Neder-Rijn te liggen. Deze bom was onopgemerkt meegekomen met een lading bagger uit Weesp. Omdat de duizendponder groot gevaar kon opleveren, moesten er uitgebreide maatregelen worden genomen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie liet de bom vier dagen later op een veilige plek springen.

Voor de ontmanteling en het transport van de duizendponder moesten bijna 4000 mensen in Ingen, Elst en Eck en Wiel binnenblijven. Vee moest naar binnen en lucht-, weg-, spoor- en scheepvaartverkeer werd stilgelegd. Sportwedstrijden werden afgezegd en winkels bleven dicht.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, dat de baggerwerkzaamheden in Weesp liet uitvoeren, had de waterbodem vooraf laten onderzoeken op explosieven. Desondanks werd een week later nog een vliegtuigbom gevonden in het te baggeren gedeelte.

Meer over