Ontlasting als kunst

AMSTERDAM - Poeptaartjes, een placenta verwerkt in een televisiescherm en een bruidstaart met drollen; zaterdag is bij Galerie Masters in de Eerste Jan Steenstraat de expositie 'Porn your life/Shit Works' geopend.Kunstenaar Marcelo Segall geeft op geheel eigen wijze zijn blik op 'de uitwerking van realityprogramma's en de overvloedige consumptie'.

Segall verzamelde daarvoor uitwerpselen van hemzelf zijn zoon, dochter en zijn vrouw en vereeuwigde ze in doorzichtige giethars. Zoals daar zijn: een tafel, stoelen en daarop soepkommen. Alles met kak.

De expositie geeft volgens de galerie een dagboek weer van de kunstenaar waar hij sinds de geboorte van zijn eerste kind in 2003 aan heeft gewerkt.

Segall stelt zichzelf en zijn familie bewust schaamteloos te kijk aan de 'voyeuristische toeschouwer'. Segall hoopt daarmee naar eigen zeggen een statement in de huidige discussie rondom privacy te maken.

Segall: 'En het steeds verdergaande ingrijpen van overheid en bedrijfsleven in onze persoonlijke levenssfeer'. Hij verbaast zich over de tendens dat steeds meer mensen bereid zijn alles te delen met alles en iedereen, zoals in reality programma's als De gouden kooi, met kotsscènes van bewoner Jaap en de live uitgezonden aanrandingscène van een van de bewoners.

Wat de uitwerpselen van zijn familie daarmee te maken hebben? Segall: 'Het wegnemen van de privacy van het lichaam eindigt bij een nauwgezette inspectie van wat het individu binnen gaat, en, vooral, verlaat: het lichaam als constant checkpoint.'

Bijkomend voordeel is dat werk met ingepakte poep in doorzichtige giethars veel opzien baart en dus veel publiciteit genereert.

De expositie is tot en met 29 maart te zien.

undefined

Meer over