Plus

Onrust over asielzoekers: 'Als niemand opendoet, kraken ze het'

Een groep van We Are Here huist sinds het paasweekend in gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat in Oost. Niet iedereen is er blij mee.

Josien Wolthuizen
De woningen die zijn gekraakt moeten al jaren worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw Beeld Rink Hof
De woningen die zijn gekraakt moeten al jaren worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouwBeeld Rink Hof

'Krakers welkom! Krakers welkom! Jullie zijn allemaal welkom." Het is duidelijk: buurtbewoner Ali (63) heeft geen moeite met de nieuwste bewoners van 22 gekraakte huizen in de Rudolf Dieselstraat. Hij fietst heen en weer door de straat om zijn boodschap te verkondigen.

"Waarom zouden ze hier niet welkom zijn," zegt hij als hij halt houdt. "Ze doen niks. Ze willen gewoon leven."

Een aantal asielzoekers van We Are Here en hun sympathisanten horen het lachend aan. Ze staan in groepjes buiten om flyers uit te delen aan buurtbewoners. Uitnodigingen voor de buurtbarbecue op zaterdagmiddag. Het zonnetje schijnt, de sfeer is relaxed.

Nog bewoond
Alleen de cameraploegen her en der in de straat verraden dat hier iets aan de hand is. Sinds het paasweekend heeft We Are Here 22 leegstaande woningen van Ymere gekraakt. De woningen maken onderdeel uit van acht verouderde woonblokken met in totaal 124 woningen die al jaren op de nominatie staan om te worden gesloopt voor nieuwbouw.

Door bezuinigingen en een wetswijziging wordt dat steeds uitgesteld, nu tot augustus van dit jaar. Een groot deel wordt nog bewoond door de oorspronkelijke of tijdelijke bewoners, een ander deel staat al tijden leeg.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Maar niet alleen leegstaande woningen waren dit keer het doelwit van de krakers. Een woning werd opengebroken toen een bewoonster stond te douchen. Tijmen Kuijper (21), die als tijdelijke bewoner in de Rudolf Dieselstraat woont, weet wel hoe dat komt. "Ze bellen heel lang aan. Als niemand opendoet, kraken ze het. Niet heel slim."

Niet leegstaan
Het zorgt ervoor dat niet alle buurtbewoners zo denken als Ali. "We hebben bewoners gesproken die zich onveilig voelen," zegt Chris Pettersson van Ymere. "Bewoners hoorden gebonk op de ruiten en er zijn ruiten ingegooid."

Een buurtbewoner die anoniem wil blijven heeft briefjes op de deur gehangen met de tekst Ik woon hier/I Live Here, om de krakers duidelijk te maken dat zijn woning niet leegstaat. "Ik ben niet bang voor deze mensen, maar als ze per vergissing mijn woning openbreken en ik ben niet thuis, dan staat mijn deur wel open. Er is ook een huis gekraakt van iemand die net drie dagen daarvoor was verhuisd. Hoe weten ze nou dat je niet gewoon een weekend weg bent?"

Boetes in het park
Wat opvalt: in de gekraakte huizen wonen niet alleen uitgeprocedeerde asielzoekers. Er zitten ook 'gewone' krakers en andere mensen die geen woning kunnen vinden. Zoals de 23-jarige Walid uit Marokko. Hij werkt als fietskoerier en in het magazijn van een pakketgigant.

"Ik heb maanden gezocht naar een kamer. Uiteindelijk ben ik in een park gaan slapen, maar toen kreeg ik boetes. Daarom woon ik nu hier. Heel fijn."

Hoeveel mensen er precies in de gekraakte woningen zitten is onduidelijk. Ymere hoopt dat de woningen zo snel mogelijk worden ontruimd. Het Openbaar Ministerie buigt zich nu over dat vraagstuk.

Lees ook: Rutte noemt kraakacties in Oost 'verschrikkelijk'

null Beeld Jet de Nies
Beeld Jet de Nies
Meer over