Onrust bij Osama-demonstraties in Londen

Leden van de English Defence League staan bij de Amerikaanse ambassade in Londen tegenover een demonstratie van Islamieten die protesteren tegen de VS. Beeld getty
Leden van de English Defence League staan bij de Amerikaanse ambassade in Londen tegenover een demonstratie van Islamieten die protesteren tegen de VS.Beeld getty

ij de Amerikaanse ambassade in Londen hebben zowel Britse nationalisten als radicale moslims vandaag gedemonstreerd. De politie scheidde beide groepen, die leuzen naar elkaar riepen. Er zijn voor zover bekend geen arrestaties verricht.

De fundamentalistische moslims demonstreerden naar eigen zeggen tegen het onrecht van de Verenigde Staten. 'Het laatste onrecht is de moord op een oude man in zijn huis voor de ogen van zijn gezin, sjeik Osama bin Laden', zei organisator Anjem Choudary. Hij was in het verleden betrokken bij de verboden bewegingen al-Muhajiroun en Islam4UK. Choudary waarschuwde voor vergeldingsacties.

Toen de ongeveer honderd moslims knielden om te bidden, roerden de tientallen tegendemonstranten van de extreem rechtse English Defence League (EDL) zich. Zij scandeerden 'USA, USA', zoals in de VS werd geroepen na de dood van Bin Laden, en toonden borden met teksten als 'Bin Laden, brand in de hel'. (ANP/AFP/RTR)

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over