Onrust bij Ceres over salarissen

AMSTERDAM - Er dreigt een arbeidsconflict bij de Amsterdamse containerterminal Ceres. Volgens FNV Bondgenoten betaalt het bedrijf al zes jaar geen loonsverhogingen uit. Ceres zegt geen kans van de bond te krijgen om zelf met een loonbod te komen.

Volgens vakbondsbestuurder Tom Koningh van FNV Bondgenoten is het Cerespersoneel sinds 2002 steeds akkoord gegaan met inflatiecorrectie en is afgezien van verdere loonsverhogingen omdat het bedrijf aanloopverliezen leed. "Wij hebben ons altijd gematigd opgesteld vanwege de situatie bij Ceres," zegt Koningh.

Nu wordt Ceres wekelijks aangedaan door drie containerlijnen stijgen de overslagcijfers jaarlijks met dubbele cijfers. "Er wordt record naar record gebroken."

De bond wil voor elke werknemer 75 euro loonsverhoging per maand plus een bijdrage in de ziektekostenverzekering van 25 euro. Dat leidt tot een looneis vaan de 2,5 à 4,25 procent. Daarnaast wil de bond een eenmalige uitkering van 750 euro.

Volgens Koningh heeft Ceres die eis als 'te duur' afgewezen. "Ze zeggen dat er een recessie aankomt en daardoor geen ruimte te hebben voor looneisen."

Volgens Koningh hebben concurrenten van Ceres de afgelopen jaren wel loonsverhogingen uitbetaald, bovenop de inflatiecorrectie. "Bij ECT in Rotterdam is de afgelopen twee jaar vier procent betaald, plus bedragen ineens."

De FNV wil ook een oplossing voor Cerespersoneel dat ander werk doet dan waarvoor het is opgeleid. Zo zouden kraanmachinisten werken als heftruckchauffeurs, waarvoor een lager salaris geldt. "De salariëring bij Ceres is veel te rigide. Wij moeten voor alle kunstjes gelijk betaald worden."

Volgens Ceres is het nog veel te vroeg voor dreigementen. Pas vorige week woensdag zijn de onderhandelingen gestart, waarbij de terminal nog niet in staat is gesteld om een tegenbod te doen.

Het bedrijf zegt twee weken nodig te hebben om de eisen van de bond door te rekenen en een tegenbod te formuleren. Zolang wil het geen verder commentaar geven.

"We hebben inderdaad maar drie dagen gepraat," zegt de vakbondsbestuurder, "maar gisteren barstte de bom toen Ceres niet wilde ingaan op onze eisen. De maat is vol."

Vandaag peilt de bond de actiebereidheid bij de verschillende ploegen van het overslagbedrijf.

Volgens Koningh is het nog te vroeg voor een actieaankondiging of een ultimatum.
"Daar moeten we het bedrijf dan eerst netjes van op de hoogte stellen."

Bij Ceres werken ruim driehonderd mensen, het merendeel is lid van FNV Bondgenoten. Het bedrijf is eigendom van de Japanse reder NYK.

Eerder dit jaar kondigde Ceres de komst van een derde containerlijn aan, waardoor de overslag zal groeien tot een half miljoen TEU (de standaardmaat voor containers). Vorig jaar groeide de containeroverslag bij het bedrijf circa dertig procent tot ruim 300.000 TEU.

Met de drie lijnen is de terminal voor ongeveer de helft in gebruik. De uitbreiding is voor Ceres het sein om alweer aan verdere groei te denken. (HERMAN STIL)

Er dreigt een arbeidsconflict bij de Amsterdamse containerterminal Ceres. Foto ANP/Marco Okhuizen Beeld
Er dreigt een arbeidsconflict bij de Amsterdamse containerterminal Ceres. Foto ANP/Marco Okhuizen
Meer over