Onlusten in Montreal na dood van immigrant

Een middenstander in Montreal bij zijn geplunderde winkel. Foto AP/Peter McCabe Beeld
Een middenstander in Montreal bij zijn geplunderde winkel. Foto AP/Peter McCabe

MONTREAL - In een multi-etnische wijk van het Canadese Montreal, de hoofdstad van de overwegend Franstalige provincie Quebec, zijn dit weekend rellen uitgebroken, nadat de politie zaterdag in Montréal-Nord een achttienjarige immigrant uit Honduras had doodgeschoten.

Zondag trok een menigte plunderend door de wijk. Auto's werden in brand gestoken, winkelruiten werden ingegooid en de winkels werden leeggeroofd. Een politieman werd in zijn been geschoten, brandweer- en ambulancepersoneel werd bekogeld met bierblikjes, bushaltes werden vernield.

De wijk, waar veel Latino's wonen, voornamelijk Haïtianen, staat bij de politie bekend als 'de Bronx van Montreal'. Een kwart van de bevolking bestaat uit recente immigranten, jeugdbendes vormen er een plaag.

De onrust laaide op nadat zaterdagavond twee politiemensen in een park een poging hadden ondernomen een jonge Hondurees te arresteren, die zij van diefstal verdachten. Een jongere broer van de verdachte wilde tussenbeide komen en zou de indruk hebben gewekt dat hij een wapen trok. Daarop schoot een agent hem neer. De jongen overleed in het ziekenhuis.

De burgemeester van de stad, Gerald Tremblay, heeft een diepgaand onderzoek gelast. Ook heeft hij een bijeenkomst georganseerd met leiders van de diverse gemeenschappen in Montreal. ''Eén ding is zeker,'' zei Tremblay, ''we moeten het beter doen dan we in het verleden hebben gedaan.''

Ook de hoofdcommissaris van politie in Montreal, Yvan Delorme, geeft toe dat de relatie tussen de politie en sommige bevolkingsgroepen in de stad verre van goed is.

Het is de tweede keer in vier maanden dat de stad het toneel is van hevige rellen. Vier maanden geleden braken gewelddadigheden uit bij de viering van de overwinning van de ijshockeyers van de Montreal Canadiens in de National Hockey League op de Amerikaanse Boston Bruins. Die feestelijkheden liepen ook uit op plunderingen. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over