Online fotoveiling leeft nog niet

AMSTERDAM - Zondagnacht 17 augustus, om één minuut voor twaalf, is de deadline van de eerste fotoveiling van website Photoq. Voorlopig is er pas 250 euro geboden op een echte Cartier-Bresson. Sla uw slag!

In april van dit jaar werd op de fotoveiling van Christie's in New York een recordbrekende 265.000 dollar geboden voor een foto van Henri Cartier-Bresson uit 1932. En dat was weliswaar een schitterende foto uit de hoogtijdagen van de oprichting van fotopersbureau Magnum, maar op de nieuwe fotoveiling van website Photoq staat toch ook een echte Henri Cartier-Bresson. Een foto van een verkiezingstoespraak van Diaz Ordaz in Mexico, 1964. Achterop staat de stempel van de meester. Er kan tot zondag middernacht online op geboden worden en de teller staat nu, vlak voor het weekend, op tweehonderdvijftig euro. Tweehonderdvijftig euro om een stukje fotogeschiedenis in huis te hebben.

Edie Peters, de man achter Photoq, verwacht echter dat deze prijs richting de deadline snel zal oplopen.

''Dat is een beetje de aard van dit soort veilingen. Mensen kijken de kat uit de boom en proberen op het laatste moment toe te slaan.''
Deze eerste online fotoveiling van Photoq, de belangrijkste Nederlandse website over de wereld van de fotografie, werd ingegeven door de belangstelling uit de wereld van de verzamelaars. Christie's en Sotheby's hebben geen regelmatige fotoveilingen meer in Amsterdam. Bij Photoq, dat zijn kantoor in Amsterdam heeft, zijn weliswaar geen kijkdagen, maar kunnen de foto's (op afspraak) worden bekeken.

Hoogtepunten uit deze eerste reeks van tien foto's zijn een echte Weegee, met als klassiek thema de arrestantenbus (op achterzijde het bijschrift in zijn eigen handschrift), een fraaie Koen Wessing (Dublin 1963) en van de nieuwste lichting fotografen, een Raimond Wouda (Abertone 1998), een mooi boslandschap.

De Wouda is een digitale print, genummerd en gesigneerd, uit een oplage van tien. ''Je merkt bij de echte verzamelaars dat er nog een licht wantrouwen is tegenover digitale fotografie,'' zegt Edie Peters. ''Maar wat de een in de doka deed, doet de ander nu achter zijn toetsenbord.'' Het is even wennen voor de old school-verzamelaars.

De prijzen zijn vooralsnog meer dan redelijk, maar er zijn voor de foto's minimumbedragen vastgesteld. En de spelregels laten toe dat een bieder een (geheim gehouden) maximumbedrag op een foto biedt. Dan is hij de automatische tegenbieder tot dit maximum is bereikt.

Vanaf maandag staat een nieuwe reeks foto's op Photoq. En om in het thema van deze dagen te blijven: hoogtepunt is een prachtig portret van de ultieme olympiër, Pieter van den Hoogenband van de hand van Joost van den Broek. (MARK MOORMAN)

www.photoq.nl/fotoveiling

null Beeld
Meer over