Onheilsplek Doornse Gat trekt ramptoeristen

Het Doornse Gat is zijn onschuld kwijt. Het fraai gelegen recreatieterrein, waar 's zomers duizenden mensen op afkomen, is nu de onheilsplek waar de vader van Julian en Ruben zich van het leven beroofde en ramptoeristen rondstruinen. Dat schrijft AD Utrechts Nieuwsblad.

null Beeld anp
Beeld anp

Het speeltuintje in het Doornse Gat is de spil van het familiedrama dat Nederland al ruim een week in zijn greep houdt. Aan het klimrek beroofde de vader van Julian en Ruben zichzelf van het leven. En in de omgeving speurden honderden mensen zonder resultaat naar de twee broertjes.

Nabestaanden van de vader hebben vlak bij de onheilsplek bloemen neergelegd. Twee onderhoudswerkers repareren in opdracht van het recreatieschap Utrechtse Heuvelrug het klimrek waar het drama zich voltrok.

Het recreatieschap heeft een week gewacht, maar gaat deze dinsdag het toestel weer in oude staat brengen. De mannen die de klus doen, weten wat zich hier een week geleden afspeelde. 'Ik probeer er maar niet te vaak aan te denken,' zegt een van hen.

Ramptoeristen
Het Doornse Gat, een bos- en heuvelrijk gebied van 14 hectare, trekt deze dagen als een magneet ramptoeristen aan. Behalve de georganiseerde speurders komen hier de hele week al 'amateurrechercheurs' die thuis geen rust hebben en naar de plek des onheils worden gezogen.

De meeste bezoekers van het recreatiegebied weten welk drama zich op dit klimrek heeft afgespeeld. 'Deze plaats is voorgoed besmet,' zegt een vrouw uit Leersum. 'Ik laat mijn kinderen hier van de zomer niet meer spelen. Wat hier is voorgevallen, vind ik te luguber.'

Toch laat het recreatieschap het toestel in de speeltuin staan. Secretaris Loek Welter heeft even overwogen het te verwijderen. 'Maar uiteindelijk gaat die maatregel me te ver. Het is tragisch wat hier is gebeurd, maar uiteindelijk blijft dit een recreatiegebied waar het leven verdergaat.'

Welter realiseert zich dat het Doornse Gat nog nooit zo nadrukkelijk in het nieuws was. 'Helaas door een negatieve aanleiding. Maar het blijft een prachtig gebied waar mensen graag blijven komen.'

Nieuwe zoektochten
Gisteravond werd er gezocht in Leersum en Rhenen en vandaag vindt er een grote zoektocht plaats in twee bospercelen in Zeist. Connexxion is bereid gevonden om twee grote, gelede bussen voor een kleine honderd passagiers in te zetten. Die brengen de zoekers van een parkeerterrein aan de Sparrenheuvel naar bosgebieden bij het Hertenkamp en de Prinses Margrietlaan.

Ook Het Utrechts Landschap werkt mee. Het stuurt twee of drie landschapsbeheerders mee om de tochten in goede banen te leiden. Ook in Zuid-Limburg werden nieuwe zoektochten ondernomen.

Meer over