'Ongeluk hei-installatie waarschijnlijk gevolg ondeskundig gebruik'

Het ongeluk met de heistelling op Zeeburgereiland is waarschijnlijk het gevolg van ondeskundig gebruik. Dit zeggen bedrijven die deze 'driepalen' verhuren. 

Door Ton Damen en Hanneloes Pen
De driepoot viel om en doodde een directeur van De Alliantie. Beeld Politie Amsterdam
De driepoot viel om en doodde een directeur van De Alliantie.Beeld Politie Amsterdam

Bij het ongeluk kwam de regiodirecteur van woningcorporatie De Alliantie om het leven.

Bert van den Langenberg van ESL in Eindhoven: "Of de driepoot stond niet goed vast, of een onderdeel van de installatie is gebroken, of de mensen aan het touw hebben de installatie omver getrokken." Van den Langenberg zegt dat sommige firma's, waaronder Boer, het werk niet begeleiden. "Wij verhuren de installatie zelf altijd met ons eigen personeel erbij."

De stellage bestaat uit drie steunpalen en twee staande palen waar het heiblok langsrijdt. Daar wordt een houten feestpaaltje ondergezet. Van den Langenberg: "De beste plek om het blok omhoog te trekken, is binnen de driehoek. Als je te ver buiten de driehoek staat, en je blijft trekken terwijl het hijsblok al boven tegen de katrol zit, zou je hem als een wigwamtent om kunnen trekken."

Kavel ernaast
Harry Hooyberg (69) van de firma Feestpaal.nl uit Obdam zegt dat ook. Hij zit sinds zijn zestiende in het heivak en verzorgt feestelijke heibijeenkomsten. Ook Hooyberg zegt dat Boer geen begeleiding meestuurt. "Ik heb dat met eigen ogen gezien. Ze komen het ding brengen met een vrachtwagen en zoek het vervolgens maar uit. De mensen kunnen de boel door onwetendheid ondersteboven trekken."

Een werkvoorbereider van de firma Plomp uit Papekop, die alleen anoniem commentaar geeft, kent de situatie op het Zeeburger­eiland. "Wij gaan volgende week op de kavel ernaast heien." Plomp verhuurt ook antieke heipalen, maar alleen onder begeleiding van eigen personeel. Op de werkvloer weten ze ook te vertellen dat Boer het heien vrijdag niet heeft begeleid.

Geen commentaar
De firma Boer weigert elk commentaar en wil niet reageren op de beschuldigingen. "Wij wachten het onderzoek van de recherche af."

Ruud Wester van het Amsterdamse Voorbij Funderingstechniek gebruikt geen driepoot. "Het is te link. We waren hier al bang voor. Het is puur ceremonieel. Die paal wordt gewoon weer uit de grond gehaald en meegenomen naar de volgende feestelijkheden. We zijn erg van het ongeluk geschrokken en doen even niet meer mee aan dergelijke ceremonies."

Hooyberg heeft de eerste afmeldingen voor verhuur van zijn oud-Hollandse heistelling al binnen. Een woordvoerder van woningcorporatie Stad­genoot denkt dat het uitje met de klassieke installatie voorbij is. "Dit hele fenomeen is nu besmet."

Lees de reconstructie: Feestje met heipaal werd een hel: 'Ik zag meteen dat het goed mis was' [+]

Meer over