Plusrecensie

Ongekend hoog humorniveau bij Alex Klaasen

Ofschoon soms wel eens wordt doorgeschoten in meligheid, waardoor de avond iets te lang duurt, is het humorniveau van de nieuwe show van Alex Klaasen - Showponies - ongekend hoog.

Patrick van den Hanenberg
In elke scène zitten kieren waardoor Klaasen statements van betekenis maakt en zichzelf laat zien Beeld Tom Sebus
In elke scène zitten kieren waardoor Klaasen statements van betekenis maakt en zichzelf laat zienBeeld Tom Sebus

Bestaat Alex Klaasen wel, of is hij niet meer dan een verzameling typetjes die bij elkaar wordt gehouden door een jurk? Als hij na de pauze, gekleed als een Broadwaydiva in de stijl van Barbra Streisand of Liza Minnelli, een paar smartelijke liederen heeft gezongen waar de eenzaamheid vanaf druipt, krijgt hij de wind van voren van een van zijn medespeelsters.

Die spreekt namens de hele cast als zij zich afvraagt met wie ze nou eigenlijk deze show hebben gespeeld? Of die vent nou eens eindelijk misschien achter zijn masker vandaan wil komen.

Dat zou geen goed idee zijn, want vanachter dat masker komt Alex Klaasen tot zijn beste prestaties. Dat was al duidelijk vanaf zijn typetjes­galerij Volgend Jaar Lach je d'r Om met Martine Sandifort (2002), en hij sublimeerde die vorm in zijn eerste solo Eindelijk Alleen uit 2009.

Revue
Het lijkt misschien op verbergen, maar in elke scène zitten kieren in het masker waardoor Klaasen wel dege­lijk statements van betekenis maakt en zichzelf laat zien.

Zo ook in Showponies, een uptempo variant op de traditionele revue, een bijna vergeten mix van show, ballet, musical en cabaret, waar André van Duin - een van de helden van Klaasen - furore mee heeft gemaakt.

In Showponies, strak geregisseerd door Gijs de Lange, is er geen klassieke aangever-afmaker rolverdeling, maar de chemie tussen Klaasen en Freek Bartels heeft hetzelfde effect.

Als zeemeermin deelt Klaasen op zeer grappige manier een tik uit aan de medische industrie om het lichaam zogenaamd te vervolmaken, in een porno-opera wordt naar de werkelijke liefde gezocht, en er wordt een leuk lijntje getrokken tussen homoseksualiteit en zwart zijn. En we weten nu ook uit een lachwekkend serieus talkshowinterview dat het geen pretje is om kind te zijn.

Persoonlijk muzikaal toetje
Ofschoon soms wel eens wordt doorgeschoten in meligheid, waardoor de avond iets te lang duurt, is het humorniveau ongekend hoog. Het is een feest om in één programma Sneeuwwitje, zingende, geile misdienaren en Sherlock Holmes die de geaardheid van een Engelse kakfamilie onderzoekt, bij elkaar te zien.

We worden ook nog eens heel erg vrolijk van het hogeschool ensemblewerk in de zang- en dansnummers. Dat begint al direct met een hilarisch nummer, waarin het zoetzure leven wordt vergeleken met een weekje ponykamp.

Maar vooral het nummer waarin de opbouw van een klassiek musicallied wordt uitgelegd is fenomenaal.

Terwijl Klaasen in de eerste anderhalf uur op hoog niveau lol met inhoud heeft getrapt met de jonge cast, krijgen we na de pauze een zeer persoonlijk muzikaal toetje.

Gevoelig romanticus
De pauze is gebruikt om Klaasen tot een aantrekkelijke vrouw te transformeren en een mooi dakterras te bouwen, ontworpen door Janne Sterke, met nachtelijk uitzicht op de skyline van New York.

Dit is ongetwijfeld de fraaiste vermomming, maar we zien juist hier de kern van Klaasen: een gevoelige romanticus. Hij bewijst wat wij altijd al vermoedden, namelijk dat Het is Over van Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt in de Amerikaanse musicalwereld een klassieker zou zijn geworden.

Hier staat geen man in vrouwen­kleren, maar een grootse zangeres uit Oirschot die Broadway aan haar voeten kan krijgen.

Lees ook: Alex Klaasen: 'Ik heb mijn eigen genre'

Showponies

Door Alex Klaasen, Freek Bartels e.a.
Gezien 19/3, DeLaMar
Te zien t/m 22/4, DeLaMar; aansluitend tournee

Meer over