Onderzoek naar Oud-IMF baas Rato

Voormalig president Rodrigo Rato van het Internationaal Monetair Fonds is gisteren door de politie meegenomen naar een bureau. Hij wordt verdacht van witwassen, belastingontduiking en het illegaal wegsluizen van geld. Rato is weer vrijgelaten nadat hij mee had gewerkt aan het onderzoek, liet justitie in Spanje weten.

redactie
Rodrigo Rato wordt meegenomen na een inspectie Beeld reuters
Rodrigo Rato wordt meegenomen na een inspectieBeeld reuters

Rato werd meegenomen vanuit zijn woning in Madrid. Het huis en zijn kantoor zijn doorzocht. Justitie moet nog beslissen of er een proces komt tegen de Spanjaard. Die zei volgens Spaanse media nadat hij het politiebureau mocht verlaten dat hij vertrouwen heeft in het Spaanse rechtssysteem.

Rato was de voorganger van de eveneens in opspraak geraakte IMF-president Dominique Strauss-Kahn. De Fransman was verwikkeld in een seksschandaal en werd opgevolgd door zijn landgenote Christine Lagarde. Het IMF is momenteel in Washington bijeen voor zijn voorjaarsvergadering.

Corruptieschandalen
De aanhouding van Rato is slecht nieuws voor de conservatieve partij Partido Popular. De IMF-topman was en boegbeeld van de partij die de afgelopen tijd steeds weer in opspraak raakt door corruptieschandalen. Eind dit jaar zijn er parlementsverkiezingen in Spanje.

Tegen Rato lopen al twee andere onderzoeken wegens financiële malversaties. Hij wordt verdacht van fraude en balansvervalsing bij de beursgang van de bank Bankia in 2011. Honderdduizenden kleine spaarders verloren uiteindelijk hun ingelegde geld en de bank kon alleen met een enorme kapitaalinjectie van de Spaanse overheid overeind gehouden worden. Ook deed Rato samen met andere managers van de bank grote privé-uitgaven op kosten van Bankia, de zogenoemde 'zelfbedieningsaffaire'.

Meer over