'Onderzoek naar omkoping JPMorgan in China'

Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar vermeende omkooppraktijken door de bank JPMorgan Chase in China. Dat meldt de krant New York Times zondag op basis van een geheim overheidsrapport. De bank zou kinderen van vooraanstaande Chinese functionarissen in dienst hebben genomen in ruil voor lucratieve deals in het land.

redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Wereldwijd profiteren banken van goede banden met overheden, maar vooral in China zou het ze geen windeieren leggen. Daar spelen persoonlijke relaties een cruciale rol in zakelijke beslissingen. Zowel binnen als buiten China is er echter steeds meer kritiek op onder meer het goedkeuringsproces voor het aanbieden van aandelen. Dat proces zou ondoorzichtig zijn en bovendien bol staan van vriendjespolitiek.

JPMorgan nam volgens het rapport een zoon in dienst van een man die vroeger werkte bij de Chinese toezichthouder op de financiële sector en die tegenwoordig topman is van de door de staat geleide financiële dienstverlener Everbright Group. Ook trad een dochter van een ingenieur van de Chinese spoorwegen in dienst bij de bank die vervolgens opdrachten kreeg van de werkgevers van de ouders.

De bank liet weten volledig mee te werken aan het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission. De zaak komt op het moment dat JPMorgan verwikkeld is in een ander onderzoek, naar verliezen van ruim 6 miljard dollar die werden veroorzaakt door een handelaar in Londen. Hier wordt naar gekeken door Amerikaanse en Britse toezichthouders.

Meer over